<P>Szerződéssel leplezik a túlmunkát<BR/></P>

Vágólapra másolva!
Magyarországon inkább a szellemi foglalkozásúaknál divat a túlóráztatás, melynek nagysága a fizikai tevékenységet végzőknél attól függ, hogy milyen "kaliberű" vállalat foglalkoztatja őket. A gazdasági tárca illetékese szerint a cégek legnagyobb része betartja a törvényes előírásokat - másutt viszont a munkaügyi ellenőrök vállalkozói szerződésekkel álcázott szabálytalanságokat észlelnek. Egy amerikai felmérés szerint az Egyesült Államok lakosságára jellemző a többletmunkával töltött idő növekedése.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt tíz évben a magyar értelmiség - a tapasztalatok szerint - egyre több időt tölt munkahelyén. Ma már divat, hogy reggel nyolc órától akár este hat-hétig dolgoznak az alkalmazottak, hogy a rájuk jutó munkát el tudják végezni. Pál Lajos a Gazdasági Minisztérium munkajogi kodifikációs megbízottja a Magyar Hírlap érdeklődésére elmondta: valószínűsíthető, hogy a képzett szellemi munkások többet dolgoznak, mint az a törvényben előírt mennyiség. Ennek egyik oka, hogy ezeknél a munkaköröknél kevésbé mérhető a teljesítmény. A szakember azonban megjegyezte, hogy a fizikai munkásoknál erre az emelkedésre nincs adat. Sőt tíz évvel ezelőtt, míg a túlmunka egyfajta vállalati jutalmazás volt, addig mára ezek megszűntek. Sőt mára kevésbé van év végi hajrá, tervteljesítési kötelezettség, mint régen.

A törvényi előírásokat kénytelenek a cégek betartani. A munkaügyi felügyelőség ugyanis folyamatosan ellenőrzi a törvényi túlmunkára vonatkozó előírásokat. Ez a felügyelőség markánsan ellenőrzött területei közé tartozik. Mégis sok kisebb vállalkozásnál a törvényi előírásokat lazábban értelmezik.

A nagy vállalatoknál a törvénytelen túlóráztatás nem domináns, azok általában megtartják a törvényi egyensúlyt. Kis cégeknél a túlórázás törvényi előírásai viszont könnyen sérülhetnek. Persze ez nem azt jelenti, hogy az elmúlt tíz évben ugrásszerűen nőtt a kisvállalkozásoknál is a túlmunka - hangsúlyozta Pál Lajos. A munkaügyi ellenőrök tapasztalatai szerint a túlmunkát néhány vállalkozás - és ebben az örző-védő szervezetek "élenjárók" - úgy próbálják leplezni, hogy vállalkozói engedély kiváltására késztetik dolgozóikat, akik egyben alkalmazottak maradnak. A kettős minőség eredménye, hogy a törvényes keretet messze túllépő munkaórát dolgoznak át.

Úgy tűnik a hazai kismértékű növekedés nem egyedi. Egy amerikai felmérés szerint az ott dolgozók is több időt töltenek munkahelyükön. Az Egyesült Államokban az egy családra jutó átlagjövedelem emelkedett az elmúlt években - áll az amerikai ABC News által közzétett felmérésben. A Közgazdasági Intézet felmérései szerint az amerikai átlagbérek 1989 és 1998 között az infláción túl 9,2 százalékkal nőttek. A szociológiai tesztből azonban az is kiderül, hogy a munkahelyen töltött idő is érezhetően nőtt: 6,8 százalékkal többet dolgoznak a munkavállalók. Egy alkalmazott átlagosan 43 órát dolgozik egy héten. A családos nők közül is egyre többen állnak munkába. 1989-ben a nők 42 százaléka dolgozott, 9 évvel később ez a szám már 46 százalék volt.

Bilkei-Gorzó Borbála

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Üzleti Negyed - Munkaügyek