<P>A Postabank újabb 25 milliárdba kerül az államnak</P>

Vágólapra másolva!
A Reorg-Apport Rt.-nél a postabanki követelések és befektetések eladása - a kétéves kamatkötelezettségeket is figyelembe véve - mintegy 25 milliárd forintos veszteséggel zárul majd, azaz várhatóan ekkora állami kezességvállalás érvényesítésére lesz szükség
Vágólapra másolva!

A Postabank kétes követelései és befektetései sorsáról szerdán tartott sajtótájékoztatón a Reorg-Apport rt. összesen közel 50 milliárd forint névértékű hitelt és 65 milliárd forint névértékű befektetést vett át 1998 végén a Postabanktól. Az eszközök vételárát 41,5 milliárd forintban állapították meg a szerződő felek. Ebből a követelések vételára több mint 18 milliárd forint, a befektetéseké pedig közel 23 milliárd forint volt. A megvásárolt állományban 170 adós követelése és 40 befektetés szerepelt. A Reorg-Apport Rt. szerződése értelmében 2000. december 31-ig kell befejeznie az értékesítést.

Az eszközök megvásárlásához kapcsolódó szerződés értelmében a Reorg-Apport könyvvizsgáló céggel megvizsgáltatta a megvásárolt vagyonelemek reális értékét. A PricewaterhouseCoopers (PWC) ugyan csak a nagyobb tételeket nézte át, a könyvvizsgálat azt az eredményt hozta, hogy a vagyontárgyak értéke mintegy 20 milliárd forinttal elmarad a Postabank által megállapított értéktől. A Reorg-csoport vezetői szerint ezért a portfolió várható vesztesége lényegesen meghaladja majd a Reorg-Apport menedzsmentje által jelzett, és az ez évi költségvetésben is szereplő 15 milliárd forintos értéket.

Az ÁPV Rt. a Reorg-Apport helyzetét vizsgálva arra vállalt kötelezettséget, hogy megtéríti a Reorg-Apport Rt. ténylegesen felmerülő veszteségeit annak érdekében, hogy a társaságnál elkerüljék a 20 milliárd forint összegű értékvesztést és az ezután szükséges céltartalék-képzést az átvett eszközök után. Az ÁPV Rt. így csak a tényleges veszteség mértékével, azaz 4,5 milliárd forinttal emelte meg a Reorg-Apport jegyzett tőkéjét.

Lenk Géza a Reorg Rt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: a Postabanktól megvett hitelek és befektetések közül a követelések értékesítése az átvételi ár körül fog zárulni, míg a befektetések eladása csak veszteségesen fejeződhet be. A befektetéseknél a megtérülés várhatóan 30 százalékos lesz.

A Reorg-Apport Rt. a Postabanktól megvett követelések és befektetések eladásából eddig mintegy 17 milliárd forint bevétel származott, és a cégnél azzal kalkulálnak, hogy év végéig ez az összeg meghaladja a 25 milliárd forintot. Sági Gyula, a Reorg-Apport Rt. elnök-vezérigazgatója részletesen beszámolt arról, hogy a 170 követelésből összesen 131 értékesítése zárult le augusztus végéig, és további 12 fizetési megállapodás teljesítése várható az év végéig. Ezen befektetések eddig 5,6 milliárd forintot hoztak a cégnek, és további 1 milliárd forint bevételre számít a cég vezetése december végéig.

Az úgynevezett "spanyol ingatlanok" sorsáról szólva Sági elmondta: mintegy 20 per folyik Spanyolországban az ingatlanok ügyében, és a vállalat ezek segítségével vissza akarja szerezni az előző Postabank-vezetés által Spanyolországba utalt, mintegy 41 millió dollárt, azaz mintegy 12 milliárd forintot is.

(MTI)