<P>Új gazdasági-politikai hatalom körvonalazódik</P>

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Földalap (NFA) Kht.-nak elővásárlási joga lesz minden hazai termőföld értékesítésekor - értesült a Magyar Hírlap. A szervezetet 100 millió forintos törzstőkével az agrártárca hozza létre, ügyvezetőjét a miniszterelnök jóváhagyásával az FVM vezetője nevezi ki, míg a kht. felügyelőbizottságát a miniszterelnök jelölné. A kht. lényegében 978 ezer hektár állami erdő kivételével minden - a védett területeket is beleértve - állami földterület, összesen 1,4 millió hektár felett rendelkezne - derül ki az NFA-ról szóló kormány-előterjesztésből és törvénytervezetből.
Vágólapra másolva!

Rövidesen a kormány elé kerül az az előterjesztés, illetve törvényjavaslat, amelyet az agrártárca az Igazságügyi Minisztérium közreműködésével készített a Nemzeti Földalap (NFA) létrehozásáról, működtetéséről. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egy évvel ezelőtt már készített hasonló - sőt a mostanival sok helyen szó szerint megegyező - dokumentumokat, de akkoriban még a kormány elé sem kerülhetett az ügy. Több probléma mellett éppen a Fidesz-MPP és az FKGP elképzelései közötti, az NFA felügyeletét érintő alapvető nézetkülönbség miatt hiúsult meg az FVM tavalyi próbálkozása.

Az idén a köztársaságielnök-választást megelőzően és azt követően gyorsultak fel az események, mikor Orbán Viktor és Torgyán József többszöri egyeztetését követően kompromisszumos megoldást dolgoztak ki. - kompromiszszumot jelzi, hogy a tavaly még elvetett kisgazda-előterjesztés legfontosabb elemei változatlanok maradtak. Kivételt az a két fő szempont jelent, hogy az NFA nem külön intézményként, hanem közhasznú társaságként az FVM szervezeti egységében működne. A másik kompromisszumos elemet az FKGP engedménye jelenti, miszerint a kht. felügyelőbizottságának elnökéről és tagjairól a kormányfő dönt, míg a kht. ügyvezetőjét a miniszter nevezi ki.

A tavalyi elképzelésekhez képest jóval karcsúbb a földalapot kezelő szervezet, mivel akkoriban a földalapnak elnöke, hat alelnöke, megyei és területi vezetői lettek volna.

A kht.-t százmillió forintos törzstőkével hoznák létre, ehhez forrást a költségvetéstől vár az FVM. A kht. tulajdonosi jogait az agrártárca vezetője gyakorolná, ahogy a miniszter adná ki a szervezet alapító okiratát és szervezeti működési szabályzatát is.

Hogy mekkora - óriási - gazdasági és ezen belül politikai hatalmat jelentene a mostani tervezet alapján létrehozott NFA Kht. feletti ellenőrzés, ahhoz nézzük meg, milyen jogosítványai lesznek a szervezetnek. A törvénytervezet szerint ugyanis minden olyan állami tulajdonban lévő föld, amelynek vagyonkezelője eddig az ÁPV Rt., illetve Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság (KVI) volt - kivéve az állami erdőgazdaságok kezelésében lévő erdőket, 978 ezer hektár -, ezentúl az NFA vagyoni körébe kerülne. A nemzeti parkok és védett területek is a szervezethez kerülnének, ami ellen egyébként a kormány-előterjesztésben a környezetvédelmi tárca kifogást emelt.

A KVI vagyonkatasztere szerint közel 2,4 millió hektár földterület van állami tulajdonban. Ebből kellene a közel egymillió hektár erdőterületet levonni, így szakértők szerint a korábban emlegetett 800 ezer hektárral szemben 1,4 millió hektár felett rendelkezne az NFA. Ez a föld - az ország összterületének 15 százaléka - az FVM szerint 80 milliárd forintot ér. (Az ma még vitatott, hogy az ÁPV Rt.-hez tartozó 27, tartós állami tulajdonban lévő agrártársaság által a privatizációs szervezettől bérelt 130 ezer hektár terület benne foglaltatik-e a KVI nyilvántartásában.)

Az állami területeken felül a földalapot más módon is gyarapíthatja a kht., így például örökölhet földet, kisajátíthat, vásárolhat. A kht.-nak minden Magyarországon eladott termőföldre elővásárlási joga lesz, amely a társtulajdonos elővásárlási joga után következő legerősebb jogosítvány lenne.

Ugyanakkor a birtokrendezés érdekében a családi gazdaságok megerősítésére értékesítheti, bérbe vagy vagyonkezelésbe adhatja területeit. A jogszabálytervezetben előfordul néhány meglepő jogi fordulat is. Ezek közül a legnagyobb vitát valószínűleg az a kitétel okozza majd, amely szerint az NFA-törvény hatályba lépése automatikusan határozatlan időtartamúvá változtatná az eredetileg határozott időre szóló földbérleti, vagyonkezelési szerződéseket. Az NFA kigondolói ezzel a passzussal akarják lehetővé tenni perek ezreit megelőzve a hatályos szerződések egyoldalú felbontásának legalizálását.

A kormány-előterjesztés szerint ugyanis az ÁPV Rt. által bérbe adott földek után befolyt 1,5 milliárd forint mellé a bérleti díjak emelése után további 2 milliárd forint bevételre akar szert tenni az NFA. Ez azonban csak a haszonbérletről szóló szerződések megváltoztatásával lehetséges. Az FVM tervei szerint az NFA felállításához 2000-2001-ben összesen 6 milliárd forint kellene. Ezt követően évente 9 milliárd forintos bevétel és 11 milliárd forintnyi - ebből 200 millió a bérköltség - kiadás mellett gazdálkodna az NFA. Évente 8,6 milliárd forintból 43 ezer hektár földet vásárolna a szervezet, és 3,75 milliárd forint értékben adna el területeket. Az NFA költségvetésével kapcsolatos számok csaknem megegyeznek a tavaly júliusban készült előterjesztésben vázoltakkal. A fiatal gazdák földhöz juttatására évente 2 milliárd forintot fordítana az alap, míg a földminőség, termőképesség javítása 1,25 milliárd forintba kerülne.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

FVM