Jövőre közalkalmazotti béremelés

Vágólapra másolva!
Jövőre az ideinél csaknem 200 milliárd forinttal több bérhez jutnak a közszféra munkavállalói a minimálbér-emelés, az általános keresetnövelés és az egyes ágazatok különböző bérszorzói jóvoltából - ezt hozta a kormány a tegnapi találkozón a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának tudomására. Az elképzelések szerint a felek októberben már a 2003. január elsejéig tartó középtávú megállapodás tervezetéről tárgyalnak.
Vágólapra másolva!

Csaknem három hónapos szünet után csütörtökön ismét találkozóra került sor a kormányzat és a közalkalmazottakat képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) között. A tárgyalás után Stumpf István kancelláriaminiszter és Varga Mihály, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára arról tájékoztatta az újságírókat, hogy jövőre - a gazdaság jó eredményeivel összhangban - a közalkalmazottak helyzete jelentősen javul. 2001-ben 40 ezer forintra emelkedik a minimálbér, ez mintegy 180-190 ezer embert érint a közszférában (e munkavállalói kör 24,5 százalékát); jellemző, hogy a nagyon rossz helyzetű egészségügyben a dolgozók 41,3 százalékának jelent béremelkedést a 8 órás munkáért fizethető legalacsonyabb bér növekedése.

2001. január elsejétől valamennyi közalkalmazott keresete, szakképzettségétől, munkakörétől függetlenül 8,75 százalékkal nő a tervezett 6 százalékos infláció mellett. (2002-ben majd 7,75 százalékkal nő 5 százalékos várható pénzromlás mellett.)

A harmadik keresetnövelő tényező emellett az ágazatonként eltérő bérszorzó lesz. A pedagógusok jövő év szeptember elsejétől további 20 százalékos béremelésre számíthatnak. A felsőoktatásban dolgozók jövő év január elsejétől már átlagosan 22 százalékos béremelésre számíthatnak új bérrendszer bevezetésével. Egy professzor fizetése 230 ezer forint lesz. Hasonló jövedelemnövekedés lesz a kutatóintézetekben is.

A közművelődési és közgyűjteményi dolgozók - akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek - jövő év szeptemberétől további 20 százalékos béremelést kapnak az új bérszorzó bevezetése nyomán. A szociális ágazatban szintén szeptember 1-jétől nő 20 százalékkal a bér. A közvetlen betegellátásban dolgozók már január elsejétől számíthatnak további 15 százalékos béremelésre, szintén az új bérszorzó révén.

A köztisztviselőkre január elsejétől új, módosított törvény vonatkozik majd (erről most tárgyal a kormány), erre a célra 2001-ben és 2002-ben 20-20 milliárd forintot fordít a kormány. Az ún. életpálya-rendszer bevezetésétől a köztisztviselők 15 százalékos bérnövekedésre számíthatnak. "Történelmi adósságot törleszt a kormány a közalkalmazottaknak" - fogalmazott a kancelláriaminiszter.

Stumpf azt is elmondta: Orbán Viktor részt kíván venni az Országos Munkaügyi Tanács ülésén, ahol döntenek majd a partnerek a minimálbér jövő évi emeléséről. A tervek szerint októberben ismét találkozik a kormány és a SZEF delegációja.

A közalkalmazottaknak járó idei bérkorrekcióról egyelőre nem született döntés, de a kancelláriaminiszter közölte: a kormányzat folyamatosan figyeli az adatokat, s amennyiben a reálbér-növekedés az idén nem éri el az infláció és a GDP növekedése felének összegét, úgy hozzájutnak a pótlólagos emeléshez a közszféra munkavállalói.

A Népszava kérdésére Varga Mihály, a PM államtitkára elmondta: jövőre a teljes közalkalmazotti szférában átlagosan 16-17 százalékkal nőnek a keresetek, a költségvetés csaknem 200 milliárd forinttal többet fordít 2001-ben erre a rétregre, mint idén.

Török Katalin

(Népszava)

Ajánlat:

A Magyar Köztársaság Kormányának honlapja