A Gazprom félti a BorsodChem TVK-plakettjét

Vágólapra másolva!
A legnagyobb magyar petrolkémiai társaság, a TVK feletti ellenőrzés a tétje a BorsodChem legnagyobb részvénycsomagjának megvásárlását immár hivatalosan is bejelentő Gazprom - a világ legnagyobb gázkitermelő cége - és a TVK több mint egyötödét vélhetően eddig is birtokló Mol közötti harcnak - írja a Napi Gazdaság. Piaci információk szerint a három vegyipari papír felfüggesztése mögött az áll, hogy a MOL átveszi a BorsodChem 29,9 százalékos TVK-pakettjét.
Vágólapra másolva!

A gazdasági napilap szerint nagy horderejű bejelentés (talán a kazincbarcikai TVK-pakett eladása) előjele volt, hogy a Mol, a BorsodChem és a TVK kérte részvényei tőzsdei kereskedésének felfüggesztését. A BorsodChem új, 24,7 százalékos tulajdonosa, a Milford Holdings keddi nyilatkozatában - mint a BorsodChem és a TVK működésében érdekelt szakmai befektető - "mélységes aggodalmát" fejezte ki, mert információi szerint a BorsodChem vezetése a TVK-pakett kivonását tervezi a társaságból. Az ellenőzrés mielőbbi megszerzése érdekében a Gazprom-csoporthoz tartozó részvényes kezdeményezte a BorsodChem rendkívüli közgyűlésének összehívását.

A BorsodChem által tervezett TVK-részvénycsomag elidegenítés a Milford szerint sérti a társaság valamennyi részvényesének idén június 28-ai közgyűlése által elismert érdekeit és "mindez már felveti a vezetés személyes jogi felelősségének kérdését is" - írja közleményében a Milford.

A közleményt M. N. Rahimkulov, a Milford Holdings meghatalmazott képviselője írta alá. Rahimkulov, az Általános Értékforgalmi Bank Rt. elnök-vezérigazgatója, egyben a Mol és a Gazprom tulajdonában lévő Panrusgáz Rt. elnöke. Ez az első alkalom, hogy a Milford Holdings elismeri, hogy a Gazprom érdekeltségébe tartozik. A Milford Holdings Ltd. kőolaj- és gázipari beruházások, valamit kapcsolódó befektetési műveletek és nagy kereskedelmi projektek megvalósítására szakosodott cég. Alaptőkéje 44,9 millió dollár. Tavalyi mérlegfőösszege 208,9 millió dollár volt. A Gazprom stratégiai befektetőnek tekinti magát a BorsodChemben, elképzelései között szerepel a BC versenyképesebb működtetése és regionális integráltságának erősítése.

A Mol, a TVK és a Borsodchem papírjainak tőzsdei felfüggesztése folytatódik a mai napon is.

(Üzleti Negyed)