Nem kapnak adókedvezményt a fuvarozók

Nem tartom valószínűnek, hogy a kormány engedményt tudna tenni a fuvarozóknak a jövedéki adó visszaigénylése terén, mivel a jövedéki adóba az úthasználati díj is be van építve - fogalmazott Járai Zsigmond pénzügyminiszter szerdán. A Pénzügyminisztériumban továbbra is úgy kalkulálnak, hogy éves szinten mintegy 20 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek az üzemanyag jövedéki adóemelésének befagyasztása.

A szaktárcánál úgy vélik, az olaj hordónkénti világpiaci ára legkésőbb a jövő év közepén visszatér a 25 dolláros szintre.

- Amennyiben így lesz, csupán 10 milliárd forintos bevételkieséssel kell számolni, és nem volna szükség jelentősebb pénzügyi átcsoportosításokra - közölte Járai Zsigmond. Hozzátette: abban az esetben, ha az olaj világpiaci ára tartósan magas lenne, úgy az adóemelés befagyasztása miatt kieső összeget a tárcáktól kellene elvonni.

Amint arról Borókai Gábor szóvivő korábban beszámolt a fuvarozók és a kormány képviselőinek megállapodása értelmében a kabinet nem tesz javaslatot a jövedéki adó emelésére mindaddig, amíg a kőolaj hordónkénti világpiaci ára 25 dollár alá nem csökken.

A jövő évtől a kis- és középvállalkozók számára életbe lépő 10 millió forintos beruházási adókedvezmény személy- és haszongépjárművek megvásárlására is igénybe vehető lesz. A megállapodás szerint a fuvarozók és a közlekedési tárca munkacsoportot hoznak létre, amelynek keretében megvitatják a vállalkozók támogatásának kérdését is. A kormány ugyanis 300 millió forintot biztosítana a krízishelyzetbe került fuvarozóknak, az érdekképviseletek viszont 5 milliárd forintot tartanak szükségesnek e célra.

(MTI)