Vágólapra másolva!
Szerdán éjszakába nyúlóan döntött a parlament költségvetési bizottsága az adótörvényekhez benyújtott képviselői módosító indítványokról.
Vágólapra másolva!

Egyebek mellett elfogadta Tállai András (Fidesz) és társai által benyújtott két adótábla-módosítást is. Az egyik szerint az alsó adósáv 480 ezer forint helyett 500 ezernél végződne, a középső sáv viszont változatlanul 1 millió 50 ezer forintig tartana. A másik javaslat szerint az alsó adósáv maradna a helyén, míg a középső felső határa emelkedne 1 millió 50 ezer forintról 1 millió 100 ezerre.

Szintén támogatta a bizottság Bauer Tamás (SZDSZ) és társai kétsávos adótábláját. Eszerint az alsó sáv - 20 százalékos adókulccsal - 1 millió 500 ezer forintig tartana, a második sáv pedig innen indulna 40 százalékos kulccsal. Egy nappal korábban a gazdasági bizottság Font Sándor (MDF) javaslatát támogatta, amely a középső adósávot 1 millió 200 ezer forintra kívánja felemelni.

Mint ismert, múlt hét elején Csúcs László (FKGP) bejelentette, hogy visszavonja az adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatait. Miután a kötetbe foglalt módosító indítványok tartalmazták az ő elképzeléseit is, így a gazdasági bizottság döntött azokról. A MagyaR Hírlap megkérdezte a képviselőt, hogy valóban visszavonta-e az indítványait. Azt a választ kapták, hogy fenntartásait hangoztatva, valóban visszavonta azokat, így csak szerkesztési pontatlanságból kerültek be az összefoglaló kötetbe. Viszont a költségvetési bizottság - amelynek Csúcs László az egyik alelnöke - már nem szavazott az ő javaslatairól. Ennek ellenére - miután más képviselők is benyújtottak hasonló tartalmú javaslatokat - fennmaradtak az indítványok, így azokról a T. Ház fog dönteni. Ide tartozik az üzemanyagok jövedéki adóinak emeléséről szóló passzusok kivétele, és hogy az orvosi praxis - örökléskor, eladáskor - adó-, illetve illetékmentes legyen.

(Magyar Hírlap)