Távközlés: korábban kaphatnak koncessziót az UMTS-szolgáltatók

Vágólapra másolva!
Jövőre harminc-, 2002-ben legalább hetvenmilliárd forint bevételre számít a költségvetés a távközlési koncessziók eladásával. A "nagy étvágyat" a harmadik generációs mobiltelefon-technológia, az UMTS kiadása gerjeszti, a várt bevételt viszont a szolgáltatók erősen eltúlzottnak tekintik a magyar piaci viszonyok között.
Vágólapra másolva!

A jövő év végéig meghirdetik és oda is ítélik az UMTS-szolgáltatás jogait a nyerteseknek, legalábbis ez a szándéka a kormánynak. Az UMTS olyan technológia, amely a mobiltelefóniában biztosítaná az internetelérést a maga teljes képi és adathalmaz-hozzáférésében.

Sik Zoltán informatikai kormánybiztos egy konferencián mondta el, hogy a korábbi 2003-hoz képest 2001 vége előtt ítélnék oda a koncessziót. A kormányhivatalban ugyan tagadták, hogy 200 milliárd forint bevételre számítana a költségvetés a licencből, az viszont tény, hogy más becslések szerint szolgáltatónként legalább hatvanmilliárd forintra tették azt a bevételt, amely a versenyből származhatna.

A magyarországi piacon jelenlévő mobilszolgáltatók ugyanakkor óva intenek a várható bevétel nagysága tekintetében. Drózdy Győző, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar piac kicsi, és az óriási beruházásokat igénylő UMTS-szolgáltatás bevezetése csak igen hosszú idő alatt térülhet meg. Ugyanezt erősítette meg Bodnár Zsigmond, a Westel Mobil Rt. vezérigazgató helyettese, aki szerint nálunk gazdagabb országokban is csak igen lassan terjedhet el az új technológia a kezdeti drágasága miatt.

Mindkét mobilszolgáltatónál arra hívták fel a figyelmet, hogy a rádiótelefon-ellátottság Magyarországon még alig haladta meg a 20 százalékot, szemben a nyugat-európai 40-50 százalékkal - ennélfogva igen komoly az UMTS-technológia bevezetésének kockázata, legalábbis, ha azt az indokoltnál hamarabb teszik.

Igaz, hogy a német és a brit piacon óriási bevételt könyvelhetnek el a licenc eladásából, de érdemes azt is megvárni, hogy a lengyel pályázat végösszege hogyan alakul - mondták a mobilszolgáltatóknál.

Csak emlékeztetőül: a legnagyobb versenyfutás a németországi UMTS-licenc megszerzéséért folyt a közelmúltban. A licitálás eredményeként közel százmilliárd márkás bevételi forráshoz jutott a német költségvetés.

Hajnal László

(Magyar Hírlap)