Új energiatakarékossági pályázatot indít a gazdasági tárca

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Minisztérium (GM) 2,15 milliárd forint keretösszegű kedvezményes hitellel támogatott új energiatakarékossági pályázatot indít október 1-től - közölte szerdán Vinkovits András, a GM energetikai főosztályának vezetője sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

A kedvezményes hitelek kamata 5,3-5,4 százalék lesz és az OTP Bank Rt.-nél lehet majd igényelni. A főosztályvezető elmondta: az 5,3-5,4 százalékos kamat úgy jön létre, hogy a három havi BUBOR-t (budapesti bankközi irányadó kamatláb) csökkentik 0,06 százalékkal, majd ebből kivonják a jegybanki alapkamat 50 százalékát.

A pályázók négy kedvezményes hitellehetőség közül választhatnak. Az önkormányzati intézmények energiamegtakarító beruházásainak ösztönzésére kiírt program idei hitelkerete egymilliárd forint. Az erre folyósított kedvezményes hitel összege nem haladhatja meg a 30 millió forintot, és feltétele, hogy a fejlesztés eredményeként elért összes költségmegtakarításból az energiaköltség csökkenése legalább 50 százalékot képviseljen.

Egy másik pályázaton 125 millió forint áll rendelkezésre a helyi önkormányzatok energiamegtakarítási koncepcióinak elkészítésére 2000-ben. Egy-egy pályázó legfeljebb ötmillió forintot igényelhet.

Szintén 125 millió forintos hitelkeretre adhatnak be pályázatot a termelő szférában működő gazdasági társaságok, amelyek éves energiaköltsége eléri az 50 millió forintot. A hitel összege esetükben nem haladhatja meg a kétmillió forintot.

A távhőellátó rendszerek korszerűsítésére ebben az évben 900 millió forint hitelt oszthat szét a gazdasági tárca a távhőszolgáltató társaságok között. E kedvezményes hitel összege beruházásonként nem haladhatja meg a 150 millió forintot, ám igénybevételének feltétele, hogy az összes költségmegtakarításból az energiaköltség legalább 50 százalékkal részesedjen.

Szerdahelyi György, a GM főtanácsadója szólt egy ötödik pályázatról is, amely vissza nem térítendő támogatást nyújt a lakosság fűtési, melegvíz-ellátási berendezéseinek korszerűsítéséhez. E célra az idén 150 millió forint áll rendelkezésre, amiből egy korábbi tenderen már kiosztottak 100 millió forintot. A vissza nem térítendő támogatás összege nem lehet több mint a beruházási költség 30 százaléka, lakásonként legfeljebb 25 ezer forint.

Vinkovits András elmondta: a kormány múlt évben elfogadott 2010-ig szóló energiatakarékossági programja szerint az ország energiafelhasználásának évenként 7-8 százalékos csökkentése érhető el 200 milliárd forintos beruházással. Ennek feltétele, hogy az állam a programot 50 milliárd forinttal támogassa. A költségvetés 2000-2001-ben egy-egy milliárd forint állami támogatást irányzott elő e célra, ám az elképzelések szerint 2002-ben az összeg 5 milliárd forintra emelkedik majd.

(MTI)