<P>Jogtalan APEH-jutalmak</P>

Vágólapra másolva!
Jogtalanul fizettek ki tavaly decemberben 5,1 milliárd forintnyi prémiumot, az éves bérkeret mintegy 20 százalékát az APEH dolgozóinak - derül ki a számvevőszék jelentéséből. A kifizetéshez feltételül szabott bevételi előirányzatok ugyanis csak részben teljesültek. Bírálja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a jutalmazási rendszert amiatt is, hogy a dolgozókat a közvetlen bevételtermelő feladatokra csoportosították át, háttérbe szorítva az adófizetési fegyelmet erősítő munkát.
Vágólapra másolva!

A tavalyi költségvetési törvény szerint 6,9 milliárd forintos rendkívüli prémiumot kaphattak volna az adóhivatali alkalmazottak, ha a tervezett áfabevételek 103 százaléka és a személyi jövedelemadó (szja) bevételek 102 százaléka folyik be a büdzsébe. Az szja-bevételek végül 107, az általános forgalmi adó bevételek (áfa) viszont csak 95,6 százalékra teljesültek.

Így az eredeti 6,9 milliárd forintos keret 80 százalékát, 5,1 milliárd forintot fizettek ki az év végén annak ellenére, hogy a juttatás csak akkor járt volna, ha a bevételi előirányzatok együttesen teljesülnek.

Az Állami Számvevőszék az adóhivatal 1992-1999 közötti működését boncoló jelentésében úgy ítéli meg, hogy a tavalyi adóbevételek alapján a jutalmak kifizetése nem felelt meg a törvényben megfogalmazott feltételeknek. A Pénzügyminisztérium álláspontja szerint a jogalkotók szándéka az volt, hogy az előírt mértéket el nem érő adóbevételek esetén kisebb jutalom engedélyezhető. Járai Zsigmond pénzügyminiszter, mérlegelve a szja- és társadalombiztosítási járulékbevételek növekedését, engedélyezte a jutalomkeret 80 százalékának kifizetését.

Ám a számvevők szerint az 1999-ben bevezetett szabályozás nem mondja ki a részleges kifizetés elfogadhatóságát, s nem ad lehetőséget mérlegelésre sem a pénzügyminiszternek.

A jutalmazási módszereket az adóhivatal vezetői is többször bírálták, mivel az szja-, az áfa- és tb-járulék-befizetések önbevalláson alapulnak, így nem tükrözi az APEH valós aktivitását. Ennek ellenére a 2001-2002. költségvetési törvénytervezetben a Pénzügyminisztérium változatlan feltételekhez kötné 9,3-9,3 milliárd forint jutalom kifizetését.

A jutalmazás törvényi feltételei bevételcentrikusak, az egyéb feladatok ellátását nem ösztönzik - fogalmaznak jelentésükben a számvevők. A jutalmazási rendszer által inspirált átszervezések során a dolgozókat a közvetlen bevételtermelő feladatokra csoportosították át, háttérbe szorítva az adófizetési fegyelmet, illetve a költségvetés hosszú távú érdekeit erősítő tevékenységeket - olvasható a jelentésben.

Az 1992-1999-es időszakban az adóhatóság az egyre növekvő feladatok ellenére - különösen a magasan kvalifikált - alkalmazottait nem tudta a köztisztviselői bérrendszer fogyatékosságai miatt megtartani. - kedvezőtlen tendencia 1998-tól mérséklődött, elsősorban a jutalmazás hatására - fogalmaz a jelentés. 1999-ben - a karácsonyi jutalmakkal együtt - nettó 7,8 milliárd forintot fizettek ki, ami átlagosan 593,9 ezer forintos prémiumnak felelt meg - olvasható a jelentésben.

A számvevők javasolták a belső jutalmazási rendszer átalakítását, mintegy jelezve, hogy a jutalmazás céljával az ÁSZ is egyetért, ám módját vitatják.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

APEH

ÁSZ