<P>Kisebb szabálytalanságok a privatizációs szervezet tevékenységében</P>

Vágólapra másolva!
Jelentős szabálysértésre nem, csupán kisebb szabálytalanságokra derült fény az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. elmúlt kétéves tevékenységének vizsgálatakor - összegezte a társaság felügyelő-bizottságának tapasztalatait Sipos Árpád, a testület elnöke.
Vágólapra másolva!

Sipos Árpád pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a felügyelő-bizottság jogköre a törvényi előírások értelmében csak arra terjed ki, hogy a befejezett ügyleteket véleményezze, a grémium a döntések előkészítésében nem vesz részt.

Az ÁPV Rt. elmúlt kétéves munkáját értékelve a felügyelő-bizottság elnöke kijelentette: a sok kisebb bevételt eredményező értékesítés mellett néhány, jól jövedelmező tranzakcióra is sor került. Az elmúlt évekkel összevetve nőtt a tőkepiaci értékesítések szerepe.

Sipos konkrét ügyeket is említett beszámolójában. Beszélt a Hungalu Rt. privatizációjáról, amellyel kapcsolatban a felügyelő-bizottság másfél évvel ezelőtt vizsgálatot javasolt az esetleges személyi felelősség megállítására. A cégcsoport vállalatainak értékesítését ugyanis a társaság maga végezte, és több esetben is érvénytelen pályázatok alapján kötött szerződéseket. A felügyelő-bizottság javaslatára eddig sem az ÁPV Rt. igazgatóságától, sem az érintettektől nem érkezett válasz.

Az elnök a Mol Rt. kapcsán kiemelte: a felügyelő-bizottság az ÁPV Rt. igazgatóságánál korábban kezdeményezte, hogy az olajtársaság tőkeemeléséről a Mol Rt. saját hatáskörében ne rendelkezhessen. Indoklásuk szerint a tőkeemelés mértékével arányosan csökken az állami jelenlét a társaságban. Az ÁPV Rt. igazgatósága mindeddig nem tett intézkedéseket ebben az ügyben.

(MTI)

Ajánlat:

ÁPV Rt.