Csökken az alkoholfogyasztás

Vágólapra másolva!
Magyarország az égetettszesz-fogyasztásban a világranglista nyolcadik helyezettje. A mintegy 45 millió literes éves termelés nagy részét az ipar használja fel. A háztartások bevételeik hozzávetőleg másfél százalékát költik alkoholra.
Vágólapra másolva!

A termelés növelése, az EU-hoz való csatlakozás előnyeinek kihasználása, a legális szeszgyártás további erősítése a legfőbb célja a magyar szeszipari cégeknek - nyilatkozta Győry László, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója.

Magyarországon napjainkban a finomszeszt gyártó vállalkozások kapacitásuknak általában csak a felét használják ki. Míg négy-öt évvel ezelőtt mintegy 80 millió hektoliter finomszeszt állítottak elő a magyar üzemek, addig az elmúlt évben ez a mennyiség hozzávetőlegesen 48 millió hektoliter volt. Az idén a múlt évi mennyiség várhatóan még tovább csökken, és mintegy 45 millió hektoliternyi finomszeszt állítanak elő a magyar gyártók. Ezt az alapanyagot elsősorban az élelmiszer-, a gyógyszer-, illetve a vegyipar használja fel hazánkban.

A lakossági fogyasztás sem hanyagolható azonban el. Egy ember évente Magyarországon abszolút literre, azaz százszázalékos alkoholmértékre átszámítva átlagosan három liter égetett szeszt fogyaszt. Ez a mennyiség minden évben csökken, ami azt jelzi, hogy a minőségi italok felé tolódik el a magyar alkoholfogyasztás. Ezzel a mennyiséggel a világranglista nyolcadik helyén áll hazánk.

Magyarországon a háztartások jövedelmük hat-hét százalékát költik élvezeti cikkekre és ezen kiadások egynegyedét fordítják a statisztikai adatok szerint alkoholra. A szeszipar ugyanakkor jelentős adóbefizető, mivel évente 20 milliárd forintot is meghaladó jövedéki adót s további mintegy 7 milliárd forintnyi áfát fizet be az államkasszába.

A szeszipari szövetség 14 tagvállalata tavaly hozzávetőlegesen 57 milliárd forintnyi nettó árbevételt ért el. Ez az idén várhatóan 62-65 milliárd forintra rúg majd.

(Népszava)