Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban hamarosan kötelezővé teszik az ügyvédek számára, amennyiben pénzmosásra utaló tranzakcióról tudnak, jelezzék azt a hatóságnak. Magyarországon az érintettek az ügyvédi titoktartásra hivatkozva élénken tiltakoznak ez ellen. Az elmúlt hat évben csupán hat eljárás indult nálunk pénzmosás gyanúja miatt.
Vágólapra másolva!

Hónapokon át tartó viták után az EU-tagországok pénzügyminiszterei a napokban abban állapodtak meg, hogy a jövőben többek között az ügyvédeknek, az ingatlanügynököknek, az adótanácsadóknak, sőt még a jelentős értékeket képviselő cikkek kereskedelmével foglalkozó vállalkozásoknak is kötelességük jelezni a hatóságnak minden olyan tranzakciót, amely pénzmosásra utal.

Magyarországon az 1994-ben életbe lépett, a pénzmosás elleni küzdelemről szóló törvény értelmében egyelőre "csak" a bankok, a posták, a biztosítók, valamint a brókercégek kötelesek pénzmosás gyanúja miatt bejelentést tenni a hatóságoknak - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Tóth Mihály professzor, a terület szakértője. Hozzátette: a hatékonyabb fellépés érdekében át kellene venni a fentiekben leírt megállapodást is, sőt a bejelentési kötelezettséget ki kellene terjeszteni a nagy készpénzkezelői, őrzési feladatokat ellátó vállalkozásokra, személyekre is. Ennek megvalósításáról élénk vita folyik Magyarországon. A jogászok az ügyvédi titok magasabbrendűségére hivatkozva elutasítják azt. Ez Tóth Mihály szerint nem érv, mert a bejelentés teljesítése a törvény szerint nem minősülhet még üzleti- vagy banktitoksértésnek sem. Molnár Csaba, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának osztályvezetője szerint az ügyvédek azt hiszik, hogy a rendőrség a büntetőeljárás alá vont védenceikről akar információkat, holott a polgári jogügyletekkel - például ingatlan adás-vétel - kapcsolatos, gyanús momentumokra kíváncsi.

A Magyar Hírlap információi szerint a bejelentési kötelezettség kiterjesztését a pénzügy, az igazságügy mellett a belügyi tárca is támogatja, ennek ellenére hosszabb ideje nem terjesztik be a törvény módosítását a kormány, illetve a parlament elé. Molnár Csaba szerint ennél is fontosabb lenne, ha nálunk is bevezetnék a vagyonnyilatkozatot. "Belgiumban még hatásosabb a védekezés. Ha valaki alaposan gyanúsítható, hogy illegálisan jutott dollármilliókhoz, netán milliárdokhoz, attól azonnal elkobozzák a pénzt, és csak úgy kaphatja vissza, ha bebizonyítja, legálisan jutott hozzá" - közölte az osztályvezető. Molnár Csaba elmondta, amíg a világon többnyire kábítószer- és fegyvercsempészet révén szerzett pénzeket igyekeznek legalizálni, addig nálunk a pénz 70-80 százaléka gazdasági és vagyon elleni bűncselekményekből származik.

A rendőrség évente 1000 bejelentést kap - döntően a hitelintézetektől - pénzmosás gyanúja miatt. Minden bejelentést kivizsgálnak, de ezek feléről szinte azonnal kiderül, hogy alaptalan.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)