<P>Egyre több veszélyes termék kapható a magyar boltokban</P>

Vágólapra másolva!
Rekordmennyiségű veszélyes termék forgalmazását tiltotta be tavaly a fogyasztóvédelmi hatóság. A tendencia idén is folytatódik.
Vágólapra másolva!

Egyre több az élet- és vagyonvédelmi előírásoknak nem megfelelő árucikk: a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tavaly hatszor annyi termék forgalmazását tiltotta be, mint 1997-ben. A tendencia idén is folytatódik. Várhatóan száznál is több hibás áru kerül tiltólistára.

Ebben az évben a legtöbb veszélyes termék a háztartási gépek közül kerül ki. Van közöttük vasaló, kávéfőző, vízforraló, kenyérpirító, mixer, turmixgép, szendvics- és grillsütő, hajszárító, epiláló. Akadt balesetveszélyes játék, de előfordult már egészségre ártalmas élelmiszer-ipari termék is. A közelmúltban papírdobozos csomagolású, 0,2 literes Sonny fantázianevű szűrt almaitalról derült ki például, hogy tisztítófolyadékot is tartalmazott.

A legtöbb balesetveszélyes terméket a piacokon, illetve azok környezetében megtalálható kisebb üzletekben fedezi fel a fogyasztóvédelmi hatóság.

Takács Ferencné, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főosztályvezetője a veszélyes cikkek számának szaporodását részben azzal magyarázza, hogy az utóbbi időben számos kis üzlet jött létre, ahol bizonytalan eredetű terméket árusítanak.

Ám a nagyobb üzletekben sem lehet mindig biztosra menni: legutóbb energiatakarékos fénycsövek árusítását tiltotta meg egyes barkácsáruházakban a főfelügyelőség. A Magyar Elektrotechnikai Ellenőrző Intézet Kft. bevonásával végzett vizsgálatok szerint a Danubilux Kft. által forgalmazott kompakt HY-13W (E27), a HY-18W(E27) fénycsövek fejrésze nem bírja a terhelést, így az azokat becsavarni szándékozók életveszélybe kerülhetnek.

A legtöbb veszélyes árucikk a Távol-Keletről származik, de a hatóság emberei találtak már CCCP feliratú csatlakozódugót is az egyik üzletben, ami mindenre jó volt, csak arra nem, amire eredetileg gyártották.

A hatóság hivatalosan eddig még nem kapott jelzést arról, hogy valaki azért halt volna meg, mert egy életveszélyesnek minősített terméket helyezett üzembe. Nyilvánosságra került ugyanakkor már olyan eset, amikor egy nem megfelelő érintésvédelemmel rendelkező búvárszivattyú működtetése során meghalt annak kezelője.

Aki élet-, baleset- és tűzveszélyes terméket forgalmaz, illetve árusít, azt a fogyasztóvédelmi hatóság több százezer forintra is megbírságolhatja.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség

Fogyasztóvédelem
(az Üzleti Negyed rovata)