<P>Kevés pénz jut bérlakásépítésre</P>

Vágólapra másolva!
Az új lakások építéséhez nyújtott állami támogatás az idén több mint kétszeresére nőtt a múlt évihez képest, viszont a két évre előretekintő költségvetési törvényjavaslat már nem tartalmaz pótlólagos forrásokat. Ettől még fellendülhet a lakásépítés, ugyanis megeshet, hogy idén nem fogy el minden pénz.
Vágólapra másolva!

Az összes költségvetési támogatás 2001-ben 110,8, 2002-ben pedig 115,2 milliárd forint lesz, aminek durván fele segíti új lakások építését és vásárlását - derül ki a következő két évre szóló költségvetésitörvény-javaslatból. Ebben három helyen is szerepelnek lakáscélú támogatások. A Pénzügyminisztérium fejezetében találhatók a klasszikus támogatások, vagyis mindaz, ami az új lakások építéséhez, illetve a korábbi elkötelezettséghez kapcsolódik. A bérlakásépítésre előirányzott jövő évi 4 milliárd és a 2002. évi 5 milliárd forint a Gazdasági Minisztérium hatáskörébe került. Továbbra is a Belügyminisztérium a gazdája az önkormányzatokon keresztül juttatott támogatásoknak. A legnagyobb tétel a lakásépítési - régi nevén szociálpolitikai - kedvezmény, ám ezt idáig egy évben sem sikerült elkölteni. Tavaly például az előirányzott 22 milliárdból csak 20 milliárdra volt jelentkező. Ebből az következik, hogy ha - változatlan feltételek mellett - az 1999. évi 20 ezer lakás helyett 40 ezer épülne, akkor ez a kedvezmény is nagyjából duplázódik. Az idei piaci tendenciákból arra lehet következtetni, hogy a 30 milliárdból marad is, viszont ha valóban közelíteni kezd a lakásszám az évi kívánatos 40 ezerhez, akkor már kevés lehet a 2002. évre előirányzott 34 milliárd forint.

Az áfa-visszatérítés mint lehetőség tavaly indult, akkor 12 milliárdot irányzott elő a parlament, de csak 1,9 milliárdot lehetett kifizetni. Valószínűleg az állam is túlméretezettnek tartja az idei 12 milliárdos előirányzatot, mivel a következő két évre szerényebb összeggel kalkulál.

A lakástakarék-pénztáraknál az ideivel lényegében megegyező támogatást akar adni az állam a betéteseknek, így mindenképpen csökkenteni kell a támogatás jelenlegi szintjét.

A forgóeszközhitel-támogatás ez év közepén megszűnt, így csak az addig megkötött szerződések után vehetik igénybe a vállalkozók. Ehelyett ők is jogosultak a kiegészítő kamattámogatású hitelre, amennyiben új lakást építenek. A bérlakásprogramra elkülönített összeg szemmel láthatóan már ma is kevés. Az idei kísérleti önkormányzati támogatásra előbb 2 milliárdot különítettek el, de már 6,2 milliárdnál tart a számítás, amiből 2,2 milliárd forint a jövő évi keretet terheli.

Németh Géza

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium