Vágólapra másolva!
Tárgyalásra alkalmatlan a 2001-2002. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat - foglalt állást a számvevőszéki bizottság, ami persze a hiányos kormánypárti jelenlétnek és Csúcs László (FKGP) tartózkodásának is köszönhető.
Vágólapra másolva!

“Jogbizonytalansági garanciának" nevezte Csúcs László (FKGP) a számvevőszéki bizottság ülésén, hogy ezúttal is széles körben módosítják az államháztartási törvényt (áht). Csúcs szerint jövőre újra bizonytalan nagyságú többletbevételek várhatók, hiszen az APEH kinnlevősége 680 milliárd (tb-járulékkal együtt), s ebből adatai szerint 282 milliárd be is szedhető. Az alultervezett bevételekre példa szerinte, hogy a kisvállalkozóknak biztosított adókedvezményt az érintetteknek csak egy része használja ki, így a visszajuttatott adó 75 helyett 35 milliárd forintra rúg majd.

A nemzeti földalapról szóló jogszabály jogintézménye nélkül különítenek el e célra 2001-ben is, 2002-ben is 5-5 milliárdot. Az agrártámogatások növekedése 2002-ben még az inflációtól is elmarad, így sérti az agrárfejlesztési törvényt - sorolta Csúcs.

Kertész István (MSZP) bizottsági alelnök fájlalta, hogy a kétéves büdzsé miatt föl kell függeszteni azt a szabályt, hogy az oktatási intézmények költségeinek 90 százalékát az állami büdzséből kell finanszírozni. A kilátásba helyezett 30 százalékos pedagógusbér-emelés 23-24 százalékos forrásbővülést követelne meg.

Tállai András (Fidesz) megnyugtatónak tartotta, hogy az ellenzék csak jogi szempontból vette górcső alá a kétéves büdzsét, és kifogásai nem érintették a társadalomban kifejtett hatását.

Végül 6 fideszes igen, 5 MSZP-s nem és 1 FKGP-s tartózkodás mellett nem tartották tárgyalásra alkalmasnak a 2001-2002-es büdzsét.

Mint Kovács Árpád beszámolójából kiderült, az Állami Számvevőszék elnöke azt a tájékoztatást kapta a PM-ben, hogy "legfeljebb pótköltségvetést" készítenek a 2002. évről, ha a folyamatok a várttól eltérően alakulnak.

Eörsi János

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

az Országgyűlés honlapja