Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága csütörtökön módosító javaslatot nyújt be az Országgyűléshez, amelyben a könnyű fűtőolajok jövedéki termékkörbe sorolását kezdeményezi - derült ki a bizottság szerdai rendkívüli ülésén.
Vágólapra másolva!

Latorcai János (Fidesz), a testület elnöke közölte: a Mol Rt.-nél egy nappal korábban megtartott kihelyezett bizottsági ülésen az olajtársaság vezetői elmondták, hogy az extrakönnyű fűtőolaj importja az idén jelentősen emelkedett. A Mol vezetői ezért azt javasolták, hogy - a visszaélések elkerülésére - az extrakönnyű fűtőolaj nulla adókulccsal kerüljön be a jövedéki termékkörbe. A szigorúbb raktározási, beszerzési és adminisztrációs előírások miatt minimálisra csökkenne a csalások lehetősége.

A bizottsági módosító indítványba bekerült, hogy az országba érkező extrakönnyű fűtőolajat csak a komáromi, a nyíregyházi, illetve a budaörsi vámhivatalnál lehessen vámkezelni, ahol ehhez megfelelő vegyelemző-laboratórium áll rendelkezésre.

A javaslat szerint a jövedéki törvénybe mentesítéseket is beépítenének. Így keretengedéllyel jövedékiadó-mentesen szerezhetnek be könnyű fűtőolajat a villamosenergia- és élelmiszeripari cégek, amelyek a legnagyobb felhasználóknak számítanak. Visszaigényelhetnék a jövedéki adót a kommunális és mezőgazdasági vállalkozások.

Körösdi Zsuzsa, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője elmondta: számításaik szerint a múlt évi 40 kilotonna extrakönnyű fűtőolajimport után az év első 9 hónapjában 42 kilotonna érkezett az országba, ami nem teljesen igazolja a Mol vezetőinek aggodalmát. Hozzátette: könnyű és extrakönnyű fűtőolajból tavaly összesen 90 kilotonnát importált Magyarország. Ha extrakönnyűként vámkezelik a könnyű és normál fűtőolajat, akkor ez 7-7,5 milliárd forint adókiesést okozhat a költségvetésnek. A gazdasági bizottság ezért felkéri a vámhatóságot a fűtőolajokkal kapcsolatos szigorúbb vizsgálati eljárások lefolytatására.

(MTI)