Az ÁSZ a kamarai vagyonleltárakról és az állami földingatlanok ellenőrzéséről

Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék munkatársai az országos és területi jelleggel működő gazdasági kamarák ellenőrzése során a vagyonleltárakat 15 kamaránál csak korlátozó záradékkal tudták elfogadni, míg öt kamara leltárának hitelesítését megtagadták - közölte Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Az állami ingatlanok több mint 150 ezer földingatlan nem található meg a tulajdonosi jogok gyakorlására kijelölt állami szervezetek nyilvántartásaiban.
Vágólapra másolva!

A kamarák ellenőrzésének konkrét tapasztalatairól Lóránt Zoltán számvevő igazgató elmondta: a nem hitelesített mérlegű öt kamara esetében a vagyonleltárak mérlegfőösszegén belül az eszközoldalon olyan jelentős eltérések mutatkoztak, amelyek alapján az ÁSZ szakértői a számviteli törvény vonatkozó jogszabályai szerint nem fogadhatták el a vagyonmérlegeket. Lóránt Zoltán tájékoztatása szerint a vizsgált 64 kamara között három országosan működő és 61 területi szervezet volt, amelyek vagyonleltáraikban összesen több mint 18 milliárd forint értékű vagyonról adtak számot. A számvevő igazgató elmondta: a követelések állományán belül jelentős, mintegy 6,7 milliárd forint a tagdíjhátralékok összege. A kamarák ugyan több intézkedést is tettek a kinnlevőség csökkentése érdekében, de a tagdíjak behajtására kevés a remény.

Egy 1990-es jogszabály alapján 2001. június 10-től megnyílik annak a lehetősége, hogy azokat az állami ingatlanokat, amelyek tulajdoni helyzetét a földhivatali, illetve a kezelői szervezetek nyilvántartásaiban nem rendezték teljes körűen, "elbirtokolják" a jelenlegi kezelők vagy használók. A számvevőszék munkatársai szerint a 2000. március 31-i állapotot tükröző földhivatali nyilvántartásokban több 285600 ingatlan szerepelt a magyar állam tulajdonában. Ezek mintegy 53 százaléka, több mint 150 ezer földingatlan nem található meg a tulajdonosi jogok gyakorlására kijelölt állami szervezetek nyilvántartásaiban. Ennek következményeként esetükben nem biztosított a tulajdonosi jogok valódi gyakorlása.

A számvevőszék jelentése szerint Budapesten mintegy 18400 ingatlan csak a földhivataloknál szerepel, az állami vagyonkezelők nyilvántartásaiban pedig nem található meg. A számvevők különösen sok problémát találtak a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. nyilvántartásainak gondozásában. A KVI és az ÁPV Rt. könyveiben nem szereplő, de bejegyzett kezelővel, illetve vagyonkezelővel rendelkező állami ingatlanok száma több mint 144 ezerre rúg, ezek egy részének tulajdoni bejegyzései rendezetlenek.

Az ÁSZ által vizsgált szervezetek az állami ingatlanok nyilvántartásainak kialakítására, hazai forrásból mintegy 3 milliárd forintot, külföldi forrásból pedig 7,2 millió eurót fordítottak, a rendszerek működtetésének kiadásai évente több mint 6,5 milliárd forintot értek el. A működtetésre fordított pénzeszközök felhasználását azonban átgondolt pénzügyi tervezés nem előzte meg - állapítja meg a számvevőszéki jelentés. Újságírói kérdésre a számvevő igazgatók elmondták: mindezen megállapítások ellenére feljelentésre okot adó jelenséget nem észleltek, bizonyíthatóan hanyag kezelést, ügyirat gondozást nem találtak.

(MTI)

Ajánlat:

Állami Számvevőszék