<P>Járait meglepte a kamatemelés mértéke</P>

Vágólapra másolva!
Járai Zsigmond pénzügyminiszter csütörtökön azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a Magyar Nemzeti Bank kénytelen volt kamatot emelni, de az emelés mértéke kissé meglepő volt számára.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter úgy vélte, hogy a sajnálatosan magas inflációt külső tényezők okozzák: a gyenge euró, az erős dollár és a drága olaj.

Járai megerősítette, hogy véleménye szerint nem időszerű a jelenlegi árfolyamrendszer megváltoztatása, és a forint csúszó leértékelését a jelenlegi sávszélességgel kell megtartani. Hozzátette: lehetséges, hogy a forint erősödésének inflációellenes hatása is lenne, csak az a kérdés, hogy milyen áron.

Később a parlament költségvetési bizottságában a pénzügyminiszter azt mondta, hogy a forint felértékelődése visszafogná a gazdasági növekedést és az exportot, drágítaná viszont az importot, ami túl nagy áldozat volna.

A brit hírügynökség kérdésére Járai Zsigmond kijelentette: nincs napirenden a szelektív gázáremelés. Korábban felvetődött, hogy a lakossági tarifák változatlansága mellett a Mol Rt. a nagyfogyasztók számára megemelné a gáz árát, a vállalat gázüzletága veszteségének mérséklése érdekében.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Magyar Nemzeti Bank

Korábban:

Üzemzavar a gázpiacon
(2000. október 12.)

Egy százalékkal emelte kamatait a jegybank
(2000. október 11.)

Több mint tíz százalékos volt az éves infláció szeptemberben
(2000. október 11.)