A Chevron megveszi a Texacot

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok harmadik olajtársasága, a Chevron megveszi egyik legnagyobb riválisát, a Texacot. A két cég vasárnapi megállapodása - amellyel a világ negyedik olajtársasága jön létre - szerint a Chevron részvénycserével, és adóssága átvállalásával, összesen 35 milliárd dollár értékben vásárolja meg a második amerikai olajcéget.
Vágólapra másolva!

A két cég igazgatósága az akvizíciót vasárnap hagyta jóvá, és hivatalosan hétfőn jelenti be.

A megállapodás értelmében a Chevron egy Texaco részvényért 0,77 saját részvényt ad, így 18 százalékkal többet fizet a vállalat papírjaiért, mint a Texaco-részvények pénteki záróára. A Wall Street Journal úgy értesült, hogy az egyezség szerint a Chevron átvállalja a Texaco 7,5 milliárd dolláros adósságát is.

A Chevron-Texaco néven létrejövő új vállalat elnöke David O'Reilly, a Chevron elnök-vezérigazgatója, míg alelnöke Peter Bijur, a Texaco jelenlegi vezérigazgatója lesz.

Elemzők már régóta azt jósolták, hogy a két vállalat egyesül, különösen azóta, hogy létrejött az Exxon Mobil és a BP Amoco óriáscég. Több mint egy évvel ezelőtt már megkezdődtek az egyesülési tárgyalások a Chevron és a Texaco között, de akkor a Texaco igazgatósága elutasította a Chevron ajánlatát.

A két olajcég egyesülését még jóvá kell hagynia az Egyesült Államok trösztellenes szervezeteinek is, mert az új vállalat mintegy 12 000 benzinkúttal rendelkezne. Ugyanez a hatóság idén már megakadályozta azt, hogy a BP Amoco megvásárolja Atlantic Richfield olajtársaságot.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Chevron