<P>A héten tömeges betétkamat-emelés várható</P> <P><BR/> </P>

Vágólapra másolva!
Szeptemberben az előző hónapokhoz képest visszaesett a lakossági megtakarítási kedv, amit a jegybak szezonális hatásokkal magyaráz. Ám a lakosság abszolút mértékben is csökkentette a bankban tartott pénzét, vélhetően a nulla közeli reálkamatok miatt. A Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) már bejelentette: a jövő héten 1 százalékkal emeli kötvényeinek kamatát. A Magyar Hírlapnak nyilatkozó bankárok szerint a példát a héten a többi bank is követi.
Vágólapra másolva!

A jegybank múlt heti egyszázalékos kamatemelése után elkerülhetetlen a kereskedelmi bankok lépése, amely a betéti és hitelkamatok emelkedését jelenti. Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke úgy vélte, hogy a pénzintézetek várhatóan már e héten határoznak a korrekciókról. A hitel- és betéti kamatok valószínűleg hasonló arányban emelkednek, ugyanis a kiélezett piaci versenyben egyetlen bank sem kockáztatja pozícióját nagyobb mértékű hitelkamat-emeléssel. A szövetség vezetői szerint elsőként a vállalati üzletágban emelkednek a kamatok, majd kis fáziskéséssel a lakossági üzletágban is.

Az MKB már tegnap bejelentette: jövő keddtől 1 százalékkal emeli új kibocsátású kötvényeinek kamatát. A lakossági és vállalati hitelkamatok 0,5-0,75 százalékkal emelkednek, így az MKB prime rate-je (irányadó legkisebb kamata) évi 14,25 százalék lesz. A piac 1-2 héten belül követi a jegybanki kamatlépést - nyilatkozta Felcsuti Péter, a Raiffeisen vezérigazgatója. A kamatemelkedés mértéke szerinte átlagosan háromnegyed százalék lesz, a hiteleknél - kockázati szempontok érvényesítése miatt - 1 százalékot meghaladó kamatemelkedés is elképzelhető, a betéteknél viszont kisebb és időben inkább elhúzódó emelkedésre lehet számítani - vélte. A továbbra is magas szinten álló lakossági fogyasztási hitelek kamatlába várhatóan nem emelkedik, de eddigi csökkenésük megállhat.

Szeptemberben az elmúlt hónapokhoz képest csökkent a háztartások megtakarítása, ám ez megfelel a korábbi évek szezonalitásának. A szeptemberi megtakarítás 24,9 milliárd forintra rúgott, a kamat- és osztalékbevételekkel együtt 68 milliárd forinttal nőtt a megtakarítás. A lakosság jelentős mértékben likvidálta banki befektetéseit - vélhetően a nulla reálkamat miatt. A korábban megszokottnál több pénz került a devizabetétekbe, az élet- és nyugdíj-biztosítási megtakarításokba.

A lakossági hitelállomány 20,7 milliárd forinttal nőtt, az építésihitel-állomány növekedése gyorsult, míg a fogyasztási hitelek szerényebben nőttek. Összességében a háztartások nettó pénzügyi vagyona 5609 milliárd forintra hízott szeptemberben.

Papp Emília, Papp Zsolt, Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Üzleti Negyed- Banki betétek

Korábban:

Kamatot emel a Magyar Külkereskedelmi Bank
2000. október 17. 18:56

Emelkedés előtt a banki kamatszint
2000. október 13. 08:49