A gáz árának emelése a villamos áraméra is hat

Vágólapra másolva!
A villamos energia árának növekedésétől tart a földgázár drasztikus emelésének következményeként a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége (MESZ). Porpáczy Dezső alelnök a szövetség közleményében kifejti: Magyarországon a villamos energia 40 százalékát földgáz-tüzelésű erőművekben termelik, és az áram árképletének értelmében a földgáz ára megjelenik a villamos energia árában.
Vágólapra másolva!

A szövetség helyesli, hogy a kormány nem enged az inflációs rátánál nagyobb terhet zúdítani a kisfogyasztókra, ám tart attól, hogy a multinacionális nagyvállalkozásokra terhelt 43 százalékos gázáremelés megjelenik majd a multinacionláis cégek szolgáltatásainak és termékeinek árában.

Az energiafogyasztók szövetsége úgy véli, az áremelés most bejelentett tervezett mértékét a Mol Rt. egyoldalú és ellenőrizetlen adataira alapozták, és így nem érvényesült az az előírás, hogy a monopolhelyzetű szolgáltatók gazdálkodását a fogyasztók számára átláthatóvá kell tenni. Ez azért kifogásolható a szervezet szerint, mert még folyamatban van a Magyar Energia Hivatal költség-felülvizsgálata a Mol Rt. földgáz ágazatánál. A gázár megváltoztatása pedig a gáz árszabályozási évének lejárta előtt csak költség-felülvizsgálat alapján történhet a jogszabályok értelmében. Az árszabályozás éve jövő június 30-án jár le.

A szövetség szerint már korábban hozzá kellett volna látni az energia árrendszer és az állami bér-és jövedelempolitika összehangolásához. Ennek egyik megoldása lehetne ugyan a most tervezett lépés, ám a cégeket nem lehet arra kötelezni, hogy mások energiaköltségét fedezzék. Ezért a szövetség úgy véli, hogy a 43 százalékos áremelés következtében az ugyanekkora arányban megnövekvő áfa-bevételeket a rászorulók támogatására kellene fordítani.

Az energiafogyasztók érdekképviselete kevésnek tartja a november 1-jéig hátralévő időt egy új árrendelet kidolgozására és aggályosnak nevezi annak eldöntését is, hogy mely fogyasztók tartoznak majd a kedvezményezett körbe. A szövetség felveti: szükséges lenne újból átgondolni a magyar energiapolitika alapelveit.

(MTI)