Egy év alatt hat százalékkal bővült a kiskereskedelem

A kiskereskedelmi forgalom augusztusban 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, értéke 443,3 milliárd forint volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) MTI-hez eljuttatott jelentéséből.

 

Az első nyolc hónapban 2934 milliárd forintot tett ki a forgalom, folyó áron 13 százalékkal, összehasonlító áron 3,4 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

Az idén júliusban 2,7 százalékos volt a forgalom bővülése, az első hét hónapban az eladások volumene 2,5 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban. A forgalom január-júliusban 2.481 milliárd forintot ért el. Tavaly augusztusban a kiskereskedelmi eladások 9,1 százalékkal, 1999 első nyolc hónapjában 7 százalékkal nőttek. Az elmúlt évben az első nyolc havi forgalom 2.605 milliárd forintot tett ki.

Az idén augusztusban a KSH közlése szerint tovább folytatódott a tartós fogyasztási cikkeket és az építőanyagokat is tartalmazó bútor-, műszaki cikk- és vasáru kiskereskedelem kiemelkedő volumen-növekedése, amely az augusztusi jelentős, 31 százalékos növekedés következtében 8 hónap átlagában már 23 százalékos volt. Ez a termékcsoport a teljes kiskereskedelmi forgalom 18 százalékát adta.

A legnagyobb részarányt képviselő élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmi volumene a nyolc hónap átlagában 2 százalékkal elmaradt a tavalyitól. A cikkcsoport augusztusi eladásai 6 százalékkal csökkentek a tavaly augusztusihoz képest.

A kiskereskedelmi forgalomból közel 30 százalékkal részesedtek a gépjárműhöz kapcsolódó értékesítések. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem forgalmának volumene augusztusban 22 százalékkal, nyolc hónap alatt közel 7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A gépjárműüzemanyag-eladás - feltehetően a változatlanul magas ár hatására - augusztusban 1 százalékkal, január-augusztusban mintegy 2 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától.

A textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem eladásainak volumene az előző években tapasztalt fellendülés után, ez év márciusától a tavalyi szint alatt maradt. Augusztusban 16 százalékkal, az első nyolc hónapban 7 százalékkal kevesebb terméket adtak el, mint egy évvel korábban.

A gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszer-kiskereskedelem eladásainak volumene augusztusban - az év folyamán először - meghaladta a tavaly azonos időszakit, az emelkedés 10,5 százalék volt. A növekedés mögött a tavaly augusztusi gyógyszeráremelés miatti alacsony bázis hatása húzódik meg. Ennek következtében a nyolchavi volumencsökkenés 13 százalékra mérséklődött.

A KSH értékelése szerint a hazai kiskereskedelmi értékesítés tendenciái fő vonalaiban illeszkednek az EU tagországaira közölt legújabb adatokhoz. A júliusi kiskereskedelmi forgalom volumene az uniós tagállamokban 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi

szintet. Ezen belül a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem 0,8 százalékkal, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 2,1 százalékkal, a háztartási cikk kiskereskedelem 6 százalékkal bővült.

(MTI)

Ajánlat:

KSH