Kormánypárti bírálatok az egészségügynek

A kisgazdák és a MDF képviselői is bírálták a kormány egészségpolitikáját a költségvetési vita negyedik napján. Gógl Árpád miniszter az elmúlt két év sikereiről adott számot, míg a felszólaló képviselők - a Fidesz kivételével - hiányolták az egészségügyi reformot. Az MDF képviselője érzékeltette: a frakció elégedetlen a tb-alapok jövő évi költségvetési tervével.

A kisgazdák szerint az Egészségbiztosítási Alap költségvetése nem tükrözi a súlyos magyarországi népegészségügyi helyzetet, amelynek következtében rendkívül magas a korai halálozások aránya - vélekedett Hegedűs Mihály. A frakció hiányolja a jó reformok bevezetésére szükséges forrásokat. A nyugdíj megállapításának módjával, sem a tőkeeszközök felhasználásával nem elégedett az FKGP frakciója. A párt a költségvetés egészét elfogadja, ám az ebben megbúvó társadalombiztosítási alapok költségvetésével szembeni aggályaikat hangoztatják.

Csáky András (MDF) is bírálta a tb-alapok büdzséjét, mint mondta, tiszta lelkiismerettel nem tudja azt elfogadásra ajánlani. A költségvetési törvény alapján ebben a kormányzati ciklusban sem változik az egészségügy helyzete és nagy optimizmus kell ahhoz, hogy ne beszéljünk romlásról - jelentette ki a demokrata fórumos honatya. Felhívta a figyelmet az országban több helyen megindult kórház-privatizációs folyamatok veszélyeire is. Előre megfontolt szándékkal akarják még lehetetlenebb helyzetbe hozni az egészségügyet.

Frajna Imre (Fidesz), a pénzügyi tárca tb-alapokért felelős államtitkára cáfolta azokat a vádakat, amelyek szerint a kórház-privatizáció új jelenség, közlése szerint erre 1990 óta nyílik lehetőség. Csáky András elmondta: remélik, lehetőség lesz arra, hogy külön szavazzon a Ház a társadalombiztosítási alapokról és a költségvetés egészéről, de nem erősítette meg egyértelműen, hogy a frakció megszavazza a tb-büdzsét.

Az Országos Mentőszolgálat támogatását, továbbá a tiszti orvosi és a vérellátó szolgálat, valamint a sürgősségi ellátás fejlesztését kezeli kiemelt területként az egészségügyi tárca a jövő évben - fejtette ki Gógl Árpád egészségügyi miniszter. A tárca jövőre 110, 2002-ben pedig 114 milliárd forintot kap a költségvetésből. Ellenzéki felszólalók több ponton is bizonytalannak nevezték a költségvetés egészségügyre vonatkozó fejezetét és a társadalombiztosítási büdzsét egyaránt. Gógl Árpád - a bírálatokra reagálva - elmondta: az elmúlt két évben megteremtették és stabilizálták az alapellátást, kiépítették a vérellátó szolgálatot, s 200 fölé emelkedett az országban működő mentőállomások száma.

Kökény Mihály (MSZP), volt egészségügyi miniszter értetlenséggel fogadta a miniszteri "győzelmi jelentést", szerinte az egészségügyi tárca vesztese a kétéves költségvetésnek. Vélekedése szerint csökken az innovációra fordítható pénz, és a költségvetés nem csökkenti az egészségügyben felhalmozódott feszültségeket. Amit látunk, az a lecsúszás megfékezéséhez sem elég - tette hozzá.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Egészségügyi Minisztérium

Korábban:

Össztűz a kétéves büdzsére
(2000. október 19.)