A kormány a munkaadókra kényszeríti a minimálbért

Sokkal fontosabb a nyugdíjak emelése, mint 30-40 évesek nyugdíjára évi 70 milliárd forintot félretenni, ezért szükség lenne a nyugdíjreform felülvizsgálatára - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a költségvetési vita ötödik napján első felszólalásában.

A kétéves költségvetés a tartós és gyors növekedésre épül, e növekedés teremti meg a későbbi bér- és nyugdíjemelések alapját - jelentette ki pénteken Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti felszólalásában. Közölte: a kormány feladata most a bérszínvonal emelése.

A kormányfő megköszönte a szakszervezetek segítségét, hogy támogatták a 40 ezer forintos minimálbérre tett javaslatot. A lakosság 80 százaléka támogatja a 40 ezer forintos minimálbért, ezért "vállaljuk, hogy ezt jogszabállyal kényszerítsük rá a munkaadókra" - mondta.

A kormány a gyermekes családok helyzetének javítását is kiemelt feladatnak tekinti. A legszegényebb gyermekes családok számára - 1-2 milliárd forintos kerettel - bevezetik a szociális alapon járó, önkormányzatok által elosztható kiegészítő családi pótlékot - jelentette be a miniszterelnök.

"Elfogadom az MSZP azon javaslatát, hogy a nyugdíjakra további 55 milliárd forintot kellene fordítani - jelentett ki Orbán Viktor - ennek fedezetéül szolgálhatna az évi 70 milliárd forintba kerülő nyugdíjreform felülvizsgálata. Ehhez kérem a az MSZP támogatását is. Sokkal fontosabb a mai nyugdíjasok helyzetén segíteni, mint az, hogy a reform keretében a mostani 30-40 évesek nyugdíjára spóroljon az állam."

Az ellenzéki támadásokra reagálva, mely szerint antidemokratikus lenne a kétéves költségvetés a kormányfő Ausztria példáját hozta fel. Mivel az ellenzék nem támogatta a kétéves költségvetéshez szükséges törvénymódosításokat, a kormány rákényszerült, hogy feles törvények módosításával alapozza azt meg - ismerte el a kormányfő.

Keller László szocialista képviselő viszonválaszában a inflációs bizonytalanságra hívta fel a kormányfő figyelmét. A politikus üdvözölte, hogy nyugdíjemelésben és a kiegészítő családi pótlék kérdésben változott a kormány véleménye, de a nyugdíjreform felülvizsgálatát nem támogatja a szocialista frakció.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Kormánypárti bírálatok az egészségügynek

(2000.10.20.)