Idén 15 milliárdot fordítanak az M3-asra

Vágólapra másolva!
A megépítendő M3-as autópálya Füzesabonytól Polgárig terjedő több mint 60 kilométernyi szakaszán a tervek szerint az idén a Vegyépszer-Betonút páros várhatóan 15 milliárd forint értékű munkát végez majd el. A Magyar Hírlap információja szerint mindkét cégnél folyamatosan zajlik a pályaépítéshez szükséges gépek beszerzése és az alvállalkozói kör kialakítása.
Vágólapra másolva!

A hazai építőipari cégek, köztük az útépítők is, a legtöbb autópálya-építéshez szükséges gépet Németországban szerzik be. Dunai György, a Betonút Rt. vezérigazgatója szerint nem is nagyon kell a gépek után kutatni, jelenleg ugyanis pang az európai építőgéppiac, s az első nagyobb vásárlás óta ők is rendszeresen és nagy mennyiségben kapják a különféle ajánlatokat. A sztrádaépítő konzorcium tagja, a Betonút szintén Németországban vette azt a használt amerikai aszfaltkeverő gépet, melytől nincs modernebb ma Magyarországon. Ennek az Aztek típusú gépnek a kapacitása 240 tonna aszfalt óránként.

Az M3-as autópálya egész szakaszán egyébként 11 millió köbméter anyagot kell majd megmozgatniuk, s 750 ezer tonna aszfaltot dolgoznak majd be.

A cég nemcsak Németországban, de a nagy autópálya-építéseiről híres olaszországi vállalatoknál és Hollandiában is szétnézett a szükséges gépek miatt. Vásárolnak újakat is, de sok használt, jó állapotú berendezést is beszereznek.

A munka során újabb és újabb alvállalkozók kapnak lehetőséget arra, hogy a sztrádaépítésen dolgozhassanak. Mint Dunai György elmondta, nincs szó arról, hogy kizárnák a külföldi érdekeltségű cégeket a lehetőségből, ám azonos értékű ajánlat esetén mindenképpen a hazai társaság mellett döntenek.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Még a héten tőkeemelésre számít a Nemzeti Autópálya Rt.
2000. október 24.