Az ÁPV szerint nem történt mulasztás a Malév vezetőváltásával kapcsolatban

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. nem tud állást foglalni a közlekedési miniszter csütörtöki nyilatkozatával kapcsolatban, amely szerint a vagyonkezelő elmulasztotta egyeztetési kötelezettségét Kovács Ferenc, a Malév Rt. vezérigazgatójának ügyében - mondta Módos Márton, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója pénteken.

Módos Márton elmondta: a vagyonkezelő úgy értesült, hogy a Malév Rt. igazgatósága hivatalos levélben tájékoztatja a Közlekedési és Vízügyi Minisztériumot arról, hogy a Malév vezérigazgatója közös megegyezéssel távozik a légitársaság éléről. Mivel a munkáltatói jogok gyakorlása a társaság alapszabályának értelmében a Malév Igazgatóságának hatásköre, az ÁPV Rt. nem tud állást foglalni a miniszter nyilatkozatával kapcsolatban.

Nógrádi László csütörtökön úgy fogalmazott: az ÁPV Rt. nem tett eleget törvényi kötelezettségének, amikor a szakmai felügyeletet ellátó közlekedési miniszterrel nem egyeztetett a Malév menedzsmentjét érintő személyi kérdésekről. A miniszter elmondta azt is, hogy a vagyonkezelőtől nem kapott hivatalos tájékoztatást a Malév vezérigazgatójának távozásáról.

A privatizációs törvény 4. paragrafusának első bekezdése alapján az ÁPV Rt. köteles a privatizáció előkészítése és a privatizációs döntéshozatal során az érintett minisztériumokkal együttműködni és lehetővé tenni, hogy a szakmai szempontok kellő mérlegelésre kerüljenek. Az ÁPV Rt. a hozzá tartozó gazdasági társaságok közgyűlésének (taggyűlésének) a Gt. szerint kizárólagos hatáskörébe tartozó kérdésekben az érintett miniszter véleményét figyelembe véve köteles eljárni - tette hozzá az MTI.

(MTI)

Ajánlat:

Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.

Közlekedési és Vízügyi Minisztérium

Korábban:

Leváltották a Malév vezérigazgatóját
2000. október 25.