Ötszázezer tonnával növeli olajtermelését az OPEC

Vágólapra másolva!
Továbbra is harminc dollár felett mozog a kőolaj hordónkénti világpiaci ára. A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) elnöke bejelentette, hogy a kartell mától 500 ezer tonnával növeli termelését. A Mol Rt. egyelőre nem tervezi a belföldi üzemanyagárak emelését.
Vágólapra másolva!

Jövőre jelentősen csökkenhet a kőolaj ára, ha fennmarad az OPEC jelenlegi termelési szintje - jelentette ki az iráni olajipari miniszter, akit a Resalat című iráni lap idézett az MTI szerint. A miniszter azzal számol, hogy ha jövőre is a jelenlegi szinten termel az OPEC, akkor az energiahordozó ára 2001 második és harmadik negyedévében komoly mértékben gyengül.

A miniszter rámutatott ugyanakkor arra, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) által jóváhagyott ármechanizmus gátat szabhat annak, hogy a kőolaj ára irreálisan alacsonyra szintre essen.

Az ármechanizmus lényege abban áll, hogy ha az OPEC hét olajfajtából álló referenciakosarának az ára 10 egymást követő munkanapon át 22 dollár alatt áll, akkor az olajkartell automatikusan napi 500 ezer hordóval csökkenti a termelését. Az OPEC arról is döntött, hogy ha a referenciakosár ára 20 egymást követő munkanapon át meghaladja a 28 dolláros árat, akkor a szervezet napi fél millió tonnával növeli a termelését.

Ali Rodriguez OPEC-elnök a napokban bejelentette, hogy a kartell hétfőtől 500 ezer tonnával növeli termelését az energiahordozó árának a csökkentése érdekében. Az OPEC által kijelölt 20. nap pénteken járt le és a mechanizmus október 30-án működésbe lép. Az OPEC hét olajfajtájának az átlagára csütörtökön 31,14 dollár volt.

Pénteken Londonban az északi-tengeri Brent olajfajta hordójának az ára 1,06 dollárral 30,90 dollárra gyengült. A New York-i árupiacon (NYMEX) az amerikai könnyűolaj hordójának az ára 1,01 dollárral 32,70 dollárra hanyatlott.

Információink szerint a Mol Rt. - a magas világpiaci árak ellenére - egyelőre nem tervezi az üzemanyagárak emelését. Holott a cég számításai szerint a belföldi termék árak a gázolaj esetében már 21 forinttal, a benzin esetében pedig 10-11 forinttal maradnak el a külpiaci árak által indokolt árszinttől. Emellett az elmúlt időszakban romlott az euró dollárhoz viszonyított árfolyama is, így - mivel a forint kötődik az euróhoz - romlott a forint-dollár árfolyam is. A nyersolajat dollárért vásárolja a cég, emiatt az árfolyam visszaesése önmagában is indokolttá tehetné az üzemanyagok árainak módosítását.

A Népszava értesülései szerint az olajtársaság arra számít, hogy az Európai Unió vezetői a közeljövőben esedékes értekezletükön olyan intézkedéseket hoznak, amelyek eredményeként stabilizálódik az euró árfolyama, s nem romlik tovább az uniós valuta dollárhoz viszonyított értéke. Így mérséklődik a forint árfolyamromlása is.

A társaság abban bízik, hogy az elmúlt hónapok drasztikus árváltozásai után kissé enyhül a kőolajpiacon a feszültség, s az európai piacon nem nőnek a nyersanyag-, illetve a késztermékárak.

(Népszava)

Ajánlat:

OPEC

Mol Rt.