A gazdasági miniszter aláírta a földgáz árát meghatározó rendeletet

Vágólapra másolva!
Matolcsy György gazdasági miniszter kedden aláírta a földgáz árát meghatározó miniszteri rendeletet, amely a Magyar Közlöny október 31-i számában jelenik meg és a kihirdetés utáni harmadik napon lép hatályba - tette közzé a Gazdasági Minisztérium kedden.
Vágólapra másolva!

A miniszteri rendelet szerint kizárólag az 500 köbméter/óra teljesítmény lekötést meghaladó nagyipari földgáz fogyasztók esetében emelkedik a földgáz ára 43 százalékkal - áll a közleményben.

A közlemény szerint a gázáremelés nem érinti a lakosságot, a távhőszolgáltatókat, a költségvetési, az oktatási, egészségügyi, szociális intézményeket, sem az egyházakat. Náluk a földgáz ára nem változik.

A közleményből kiderül, hogy az erőművek által vásárolt földgáz számlázási szempontból elkülönül. Változatlan marad annak a földgázmennyiségnek az ára, amelyből a kedvezményezett fogyasztói kör számára értékesített hőenergiát állítanak elő, míg az egyéb célra értékesítendő hő előállításához felhasznált földgáz ára emelkedik.

A közlemény szerint hasonlóan alakul a földgázfelhasználó erőművekben termelt hő ára is: így a lakossági fogyasztók, illetve a távhőszolgáltatók részére értékesített hő ára nem emelkedik. A többi fogyasztó számára eladott hőmennyiség árába beépül a gázáremelés hatása.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium

Korábban: