<P>A Ház nélkül módosítana törvényt a kormány</P>

Vágólapra másolva!
Jogállamban szokatlan megoldás: a kétéves költségvetésben felhatalmazást adnának a kormánynak a büdzséről szóló törvény módosítására - derült ki a gazdasági bizottság ülésén. Megkurtítanák a Magyarok Világszövetsége támogatását. A kormány a jelenlegi kivitelezésben nem támogatja a 10,3 százalékos nyugdíjemelésre irányuló javaslatot.
Vágólapra másolva!

A kormány felhatalmazást kap a törvény módosítására - ezzel a nem mindennapi technikával oldanák meg a kétéves költségvetésnek azt a problémáját, hogy nem ismert minden adat két évvel előre. Egy hárompárti koalíciós - kormány által támogatott - módosítójavaslat szerint a 2002. évi ismeretlen összeg helyére1 millió forintot írnak be a megfelelő rovatba, s ezt egy év múlva a kormány a tényeknek megfelelően módosíthatja.

Az szja egyházaknak adományozható "második" 1 százalékáról van szó. Ha az adózó erről nem rendelkezik, társadalmi célra - 2001-ben árvízkárok megelőzésére, 2002-ben a sürgősségi betegellátás fejlesztésére - kell fordítani. Ennek összege azonban csak az adott évet megelőző szeptemberre válik ismertté. Most csak annyit tudnak, hogy 2001-ben 551,8 millió forint áll rendelkezésre.

A Fidesz-frakció a kormány támogatásával 20 millió forinttal megkurtítaná a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) jövő évi költségvetési támogatását, mely ezzel évi 236,9 millió forintra apadna. - pénzből 5 millió forinttal többet - összesen 14,6 milliót - juttatnának a Pro Hungaris Értékközvetítő Alapítványnak, 15 millióval pedig az "atlanti gondolatot támogató nem kormányszervezetek" támogatását dupláznák meg - derült ki a gazdasági bizottságban, ahol a 2001-2002. évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat tárgyalták.

Ugyancsak fideszes képviselők javaslatára a kormány is támogatja a lakóépületek energiatakarékos felújításának 2001-ben 3, 2002-ben 4 milliárdos programját. - támogatásra a kivitelezők pályázhatnak majd - egy eztán megszülető PM-rendelet alapján -, a pénzt az egyéb lakástámogatások keretéből különítenék el.

A kiegészítő családi támogatás bevezetését egyelőre elvetette az Országgyűlés egészségügyi és szociális bizottsága. A javaslatot ellenzéki képviselők elutasították, illetve egy fideszes képviselő tartózkodott a szavazástól.

Orbán Viktor, miniszterelnök a költségvetési vitában bejelentette, hogy kormány kiegészítő családi pótlék bevezetésére készül, évi 1-2 milliárd forint értékben. Így a legszegényebb családok is támogatáshoz jutnának - érvelt a miniszterelnök a parlamenti vitában. A konkrét megvalósításról a szociális tárca terjesztette elő javaslatát. A képviselők azért is leszavazták, mert szó sincs új ellátásról, ehelyett a minisztérium a jelenlegi rendszeres gyermekvédelmi támogatást keresztelné át kiegészítő családi támogatásra.

Az eddigi ellátás a mindenkori minimálnyugdíj 20 százalékára - idén 3320 forintra rúgott. A jövőben a kormány elszakítaná az ellátás összegét a legkisebb nyugdíjtól, 2001-re 4000, 2002-ben pedig havi 4200 forintra emelné.

A kormány a jelenlegi formában nem támogatja azt a kormánypárti módosító javaslatot, amely a büdzsében eredetileg számolt 7,3 százalékkal szemben januárban 10,3 százalékos nyugdíjemelést szorgalmaz. Az egészségügyi és szociális bizottság ennek ellenére megszavazta. A Pénzügyminisztérium szerint a módosító javaslat nem kezeli egyértelműen, hogy mi a teendő, ha jövőre - idei évhez hasonlóan - kiegészítő nyugdíjemelésre kerül sor.

Eörsi János-Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)