<P>Kedvezőbb betéti konstrukciókat hirdetnek a pénzintézetek</P>

Vágólapra másolva!
A jegybank idei kamatjelentései közül minden bizonnyal a szeptemberi az utolsó, amelyben még kamatcsökkenésről adtak hírt. Az év hátralévő részében várhatóan több területen emelkedik a kamatszint. A lakossági piacon elsősorban a betéteknél lehet számítani megnövelt kamattal hirdetett ajánlatokra.
Vágólapra másolva!

A vállalkozói kamatok szeptemberben még csökkentek - derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Az éven túli lejáratú betéti átlagkamatláb kivételével a hitel- és betéti átlagkamatok enyhén estek. Az éven belüli hitelek átlagkamatlába 0,2 százalékponttal, 11,7 százalékra, a hasonló lejáratra elhelyezett betéteké pedig 0,3 százalékponttal, 8,4 százalékra csökkent. Idén valószínűleg ez volt az utolsó hónap, amikor a bankok lefelé módosították a kamatokat, az október 11-ei egyszázalékos jegybanki kamatemelés ugyanis megfordította a trendet.

A lakossági piacon szeptemberben lényegében nem volt kamatlefaragás, a betétek és a hitelek átlagkamatlába az előző hónapokban tapasztalt szinten maradt. A látra szóló betétek és az éven belüli betétek átlagkamatlábánál mért 0,1 százalékpontos mérséklődés - amivel a látra szóló átlagkamat 3,4 százalékra, a betéti átlagkamat pedig 8,4 százalékra csökkent - nem tekinthető számottevő változásnak.

A betétek kamatszintje az infláció gyorsulása miatt szeptemberben már lényegében csak az értékmegőrzést segítette, reálkamatot nem tartalmazott. Erre utalt a jegybank egyik korábbi jelentése is, amely kitért arra, hogy szeptemberben az előző hónapokhoz képest visszaesett a lakossági megtakarítási kedv, s a polgárok abszolút mértékben is csökkentették a bankban tartott pénzüket a nulla közeli reálkamatok miatt.

A lakossági hiteleknél bekövetkezett 0,3 százalékpontos szeptemberi átlagkamatláb-csökkenést pedig a jegybank nem a kamatmérsékléssel magyarázza, hanem azzal, hogy az összes kihelyezésen belül nőtt az olcsóbb kamatozású lakáshitelek részaránya. Az építési és ingatlanvásárlási hiteleknél ugyanis 16,9 százalékos, míg a fogyasztási és egyéb hiteleknél 21,4 százalék volt az átlagkamatláb a kilencedik hónapban.

A jegybank irányadó kamatlábának októberi megemelése több pénzintézetnél megváltoztatta az őszre tervezett betétgyűjtési akciók feltételeit. A Kereskedelmi és Hitelbank például már előre készült arra, hogy októbertől ügyfelek verbuválására alkalmas betétgyűjtési akciót indít, kamatemeléssel és jutalomsorsolással összekötve. Az MNB lépése után a tervezettnél nagyobb mértéket, összesen 1 százalékot tett rá a megtakarítási betétszámla kamatára, amely így 10,5 százalékos piacvezető szintre emelkedett. Az ABN Amro Bank pedig az eredetileg október 22-éig tartó, és 5 millió forintot meghaladó két hónapos betétekre 10 százalékos éves kamatot fizető akcióját hosszabbította meg, újabb határidő megjelölése nélkül.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)