<P>Elengedik a Környezetgazdálkodási Intézet tartozását</P>

Vágólapra másolva!
A Környezetvédelmi Minisztérium (KÖM) háttérintézménye, a Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) 535,3 millió forinttal tartozik - egészen az adótörvények ma esti elfogadásáig - az APEH-nak. Az adótörvény ugyanis egy körmönfont passzusban, külön indoklás nélkül elengedi ezt a tartozást. Az MSZP frakció tegnap hiába kérte emiatt a mai szavazás elhalasztását, a házbizottság nem adott helyt e kérésnek.
Vágólapra másolva!

Az 535,3 milliós áfakülönbözet-, bírság-, és késedelmi pótlék tartozást az APEH Kelet-Budapesti Igazgatóság állapította meg, s ennek behajtása érdekében mindjárt le is emelt 191,7 milliót a KGI számlájáról.

A KGI-nél ügyvéd után néztek. Június 20-án a KGI azóta menesztett főigazgatója, Csocsán Balázs engedélyt kért Skultéty Sándor államtitkártól, hogy a Gellért-hegyi ügyvédi iroda képviselhesse az intézményt. (A perindítás határideje június 29-re esett volna, ám Skultéty állítása szerint Csocsán ezt június 22-re előre dátumozta.) Skultéty választása végül a Béhm ügyvédi irodára esett. Ennek vezetője hosszú ideig a pénzügyminisztériumban dolgozott. Skultéty egy feljegyzése szerint a Béhm alkalmazásával nagyobb esély mutatkozik a per megnyerésére, illetve az időközbeni kedvező PM-állásfoglalás "kiváltására". Döntésekor annak is tudatában volt, hogy titkárságvezetője valaha egy irodában dolgozott a Béhm vezetőjével. A Béhm megbízása kevesebbe kerül a tárcának, mint a Gellért-hegyi ügyvédi irodáé - állapította meg az államtitkár.

A Béhm ügyvédi iroda benyújtotta a PM-nek könyvvizsgálói szakvéleménnyel alátámasztott álláspontját, és megszületett egy olyan PM nyilatkozat, amely az adótörvény várható módosítására tekintettel lehetővé teszi az ügy esetleges peren kívüli megoldását, sőt a már leemelt 191,7 millió forint visszautalását is.

Az adótörvényeket augusztus 20-ai keltezéssel nyújtotta be a T. Háznak a kormány. Augusztus 21-ei feljegyzésében Skultéty nehezményezi, hogy a KGI frissen megbízott főigazgatója (Mujzer János - a szerk.) "büntetőjogi felelősségre vonáshoz is alapul szolgálhat" megjegyzéssel látta el az ügyvédi iroda alkalmazásáról szóló döntést.

A Magyar Hírlap információi szerint Áder János házelnök azzal a megokolással utasította el az MSZP-frakció kérését, hogy az adótörvények és a KGI tartozása két egymástól elválasztandó ügyet jelent.

Eörsi János

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: