<P>Mobilkutak épülnek a Tesco parkolóiban?</P>

Vágólapra másolva!
A Tesco is besegít a Magyar Autóklub (MAK) által megálmodott diszkont kúthálózat létrehozásába, erről az érintettek nemrég szándéknyilatkozatot írtak alá. Az elképzelések szerint a Tesco hipermarketek parkolóiban felállított "mobilkutaknál" tíz-tizenöt forinttal olcsóbban tankolhatnának a klubtagok.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán, az autós érdekvédelmi szervezet főtitkára a Magyar Hírlapnak megerősítette, hogy a MAK és a Tesco együttműködési szerződést írt alá a napokban. Ennek részleteit a főtitkár üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, csupán annyit közölt: a Tesco lehetővé teszi, hogy áruházai területén felállíthassanak néhány konténeres kutat.

Az üzlet mindkét fél számára előnyös, hiszen az áruházak ingyen adják a helyet a MAK kútjai számára. A diszkont töltőállomások miatt pedig feltehetőleg még többen járnak majd bevásárolni a Tescóba. Varga Mónika, a Tesco PR-menedzsere a Magyar Hírlap érdeklődésére csupán annyit mondott, hogy egyelőre még nem tudják megerősíteni a hírt. Hozzátette: ismerik a MAK terveit, s szeretnék, ha vásárlóik a jövőben minél kedvezőbben vásárolhatnák az üzemanyagot.

Kovács Zoltán elmondta még, pontos időt nem tud meghatározni, hogy mikor is adják át az első diszkont töltőállomást, mert ez a hatósági engedélyek beszerzésétől függ. Egy benzinkút létrehozásához 14 fajta engedélyt kell felmutatniuk. Remélik, hogy november végén mégis fel tudják avatni az elsőt, amelyet tervek szerint az év végéig még további nyolc-tíz követ. Egy töltőállomás, a főtitkár szerint, mintegy 20 millió forintba kerül.

A megépíthető kutak száma elsősorban attól függ, hogy mennyi pénzt tud erre áldozni az Autóklub. Az érdekvédelmi szervezet a szükséges anyagiak előteremtése érdekében nyáron akciót hirdetett az autósok számára. A tagoknak 5 liter benzin árával, azaz 1200 forinttal kellett volna hozzájárulniuk a kutak létrehozásához. Akik fizettek, 10-15 forinttal tankolhatnak majd olcsóbban.

A főtitkár üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, hogy ez idáig mennyi pénz gyűlt össze az adakozásból. Ha abból indulunk ki, hogy egy kút létrehozása 20 millió forintos költséggel jár, akkor száz kút 2 milliárdba kerül majd, vagyis a 2,3 millió autósból legalább 1,6 milliónak kell(ene) befizetni a kötelező összeget.

Hasonlóan titok övezi azt is, hogy az Autóklub kitől szerzi be az üzemanyagot. Kovács Zoltán elmondása szerint attól, aki a legolcsóbban adja. Hozzátette még, valószínűleg más kereskedőtől vásárolják majd a benzint s a gázolajat a nyugat-magyarországi és megint mástól a kelet-magyarországi kútjaikhoz.
A Magyar Hírlap kérdésére, van-e még értelme fáradozni a hálózat létrehozásán, hiszen hosszú hetek óta stabilak az árak, a főtitkár leszögezte: ha most felhagynának a vállalkozással, rögtön megugranának az árak. Ez azt jelenti, hogy figyelembe véve a világpiaci ármozgásokat, legalább 25 forinttal drágulna a benzin és a gázolaj is.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: