<P>Pont került az adótörvények végére</P>

Vágólapra másolva!
A személyi jövedelemadó sávjai kismértékben tolódnak feljebb, viszont a gyermekkedvezmény jóval nagyobb lesz az ideinél, miután a parlament tegnap 190 igen, 123 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett elfogadta a jövő évi adótörvényeket.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter több mint 30 olyan végső módosítást terjesztett a Tisztelt Ház elé, amely a három héttel ezelőtti módosítások megszavazása után - mint belső zavar - bent maradt a rendszerben. Ezek közül kiemelendő az a szabály, amely a gyermekgondozási díjat a szülést megelőző 180 naptári napos egészségbiztosítási járulékfizetéshez kötötte, és amely várhatóan kikerül az egészségbiztosítási törvényből.

A személyi jövedelemadó alsó sávja jövőre 480 ezer forint lesz, 20 százalékos adóval. A következő sáv 1 millió 50 ezer forintig tart 30 százalékos adóval, majd az efölötti jövedelem után 40 százalék lesz az adókulcs. Az adójóváírást úgy határozza meg az szja-törvény, hogy az eltartottak száma szerint adómentes jövedelmet állapít meg. Ez egy eltartott esetén 400 ezer, kettőnél 642 ezer 857 forint, míg három eltartottnál 1 millió 350 ezer forint lesz. Az egy eltartottnál 2002-ben is változatlan marad az adómentes jövedelem, viszont a két eltartottnál 685 ezer forintra, háromnál pedig 1 millió 421 ezer forintra emelkedik. Ezekhez 2 százalék nyugdíjjárulék-kedvezmény is kapcsolódik.

A társasági adó változása közül kiemelendő az a szabály, amely a kis- és középvállalkozásoknak a jövő évtől megkötött hitelszerződései kamatából 40 százalék kedvezményt ad. Ez azonban évente legfeljebb 5 millió forint lehet és nem haladhatja meg a fizetendő társasági adó 70 százalékát. Ha a hitelfelvétel után három éven belül a vállalkozó eladja a vásárolt eszközt, illetve négy éven belül nem helyezi üzembe, akkor az igénybe vett kedvezményt késedelmi pótlékkal növelten kell visszafizetni.

Az áfatörvényből kiemelendő, hogy a taxisok visszaigényelhetik a személygépkocsi forgalmi adóját, ha a taxis vállalkozó adóalapja meghaladja a 4 millió forintot, illetve fizetnie kell 60 hónapon keresztül a cégautó- adót is.

Németh Géza

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium