Vágólapra másolva!
Október végén 363,2 ezer munkanélkülit tartottak nyilván a munkaügyi központok, így szeptemberhez képest 5400-zal, tavaly októberhez képest pedig 26 200-zal csökkent a regisztrált munkanélküliek száma. Jelentősen javultak a fiatalok elhelyezkedésének esélyei.
Vágólapra másolva!

Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: mind az előző hónaphoz, mind pedig az előző évhez képest kedvezőbbé váltak a fiatalok továbbtanulási és elhelyezkedési esélyei. Októberben 4,2 ezerrel kevesebb pályakezdő fiatal jelentkezett a munkaügyi központoknál, mint egy hónappal korábban, míg éves összehasonlításban tízezerrel csökkent az állást kereső fiatalok száma.

A régiókat tekintve az előző hónaphoz képest mind a hét magyarországi térségben csökkent a munkanélküliek száma, a munkanélküliségi ráta is csupán Észak-Magyarországon stagnált. Az előző évhez képest legkevésbé az Észak-Alföldön - 1,8 százalékkal -, legjobban pedig Kelet-Magyarországon - 19 százalékkal - csökkent a munkanélküliség. A regisztrált munkanélküliekkel számított munkanélküliségi ráta csökkenése az előző évihez képest Közép-Dunántúlon volt a legnagyobb, ahol 1,4 százalékpontos javulást mutatnak az adatok. Országos munkanélküliségi rátát az év eleje óta nem tesznek közzé.

Glattfelder Béla az előző három hónap adatait ismertetve beszámolt arról, hogy a bejelentett támogatás nélküli munkaerő-igények száma mintegy 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi munkaerő-keresletet. Október végén a megelőző hónapok bejelentéseivel együtt összesen 95,9 ezer volt a rendelkezésre álló álláshelyek száma.

Székely Judit, a Gazdasági Minisztérium főcsoportfőnöke elmondta, hogy szeptember utolsó napján a regisztrált munkanélküliek közül 115,4 ezer fő részesült munkanélküli-járadékban, ami éves összehasonlításban 11,8 százalékos csökkenést jelent. A munkanélküli-járadékban már nem részesülők közül 137,9 ezer fő részesült jövedelempótló támogatásban, ami 8,4 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi szinthez képest.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium