EBRD-jelentés: Magyarország a legfejlettebb a térségben

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) értékelése szerint a közép-kelet-európai térség országai közül Magyarország jutott a legmesszebbre a piacgazdasági átalakulásban. A pénzintézet a régiót illetően is optimista: idén átlagosan 4-5 százalékos gazdasági növekedést remél.

A piacgazdasági átalakulásról kedden közzétett éves jelentésükben az EBRD közgazdászai idén is osztályozták a nemzetközi pénzintézet tevékenységi területéhez tartozó 26 ország teljesítményét. Egytől négy pluszig terjedő skálán értékelték a privatizáció állását, a vállatok átalakítását, irányítását, az árfelszabadítást, a külkereskedelmi és a valutaátváltási rendszereket, a versenypolitikát, a bankreformot és a pénzpiacokat.

Magyarország a legmagasabb 4 és 4 plusz osztályzatot kapta a privatizációra, a külkereskedelemre és valutaliberalizációra, a bankrendszer reformjára és a kamatok liberalizációjára, az értékpapírpiacok és a pénzintézetek fejlettségi szintjére. A "bizonyítványba" egyetlen hármas csúszott be, az EBRD a versenypolitika terén tett intézkedéseket értékelte így.

Az EBRD jelentése a versenypolitika rosszabb minősítése kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy az árreform - különösen az energiapiacon - létfontosságú a liberalizáció befejezése és az energiaipar teljes körű átalakítása és az európai uniós csatlakozásra való felkészülés érdekében. A bankrendszerről a jelentés szerzői azt írták, hogy a bankok nyereségessége a növekvő verseny és a pénzintézetek lakossági, valamint kisvállalkozói szektorban való terjeszkedése miatt romlott. Ez a folyamat azonban várhatóan lökést ad a kisvállalkozások fejlődésének. A jelentés felhívta a figyelmet a szociális, társadalombiztosítási reformok felgyorsításának a szükségességére is, különösen az egészségügy területén.

Közép-és Kelet-Európa helyzetét értékelve az EBRD jelentése megállapítja: a térség átalakuló gazdaságai kilábaltak az 1998-as orosz pénzügyi válság okozta bajokból, és 2000-ben a régió átlagos gazdasági növekedése 4-5 százalékos lesz. A közép-és kelet-európai gazdaságok piacosítását segítő, londoni székhelyű pénzintézet szerint a Független Államok Közössége tagállamaiban 5,2 százalékos, a közép-kelet-európai államokban 4,2 százalékos lesz a gazdasági növekedés az idén. A bank előrejelzése szerint az erőteljes növekedés jövőre is folytatódik.

Az EBRD szerint a térség makrogazdasági stabilitását azonban jelentős kockázatok veszélyeztetik. A nemzetközi gazdasági környezet romlása a térség fejlődésére is nyomást gyakorolhat. Jelenleg a piacgazdasági átalakulás előrehaladott szakaszában lévő közép-európai és balti államoknak különös figyelmet kell fordítaniuk a szigorú költségvetési politikára a makrogazdasági egyensúly fenntartása érdekében.

(MTI)

Ajánlat:

EBRD