Az energiahivatal részben helyt ad a Mol kérelmének

Részben elismeri el a Mol által benyújtott gázár-felülvizsgálati kérelem jogosságát a Magyar Energia Hivatal (MEH), és azt javasolja a Gazdasági Minisztériumnak, hogy a következő években 25 dolláros olajár alapján határozza meg az import földgáz árát.

A MEH álláspontja szerint a Mol Rt. nem minden esetben járt el kellő gondossággal és felelőséggel, ugyanakkor a világpiaci változások mértéke és tartóssága a Mol részéről sem volt előzetesen teljes mértékben felmérhető. Ennek következtében a 2000. júliusi árdöntés következményei nem róhatók fel kizárólag a Mol Rt.-nek.

A hivatal úgy véli, hogy az importszerződésekkel kapcsolatos kockázatok kezelésének elmulasztása sérti a beszerzési források hatékony igénybevételének törvényben megfogalmazott elvét. Az indoklás szerint így a kockázatkezeléssel mérsékelhető importköltség növekedését nem indokolt teljes mértékben a fogyasztókra hárítani.

A MEH azt javasolja az árhatósági jogkört gyakorló gazdasági miniszternek, hogy a földgáz árában elismert földgázimport-költségek a következő évre várható 25 dolláros kőolajárat tükrözzék.

A határozat nem jogerős, a Mol Rt. ez ellen 15 napon belül fellebbezéssel élhet.

Korábban szakértők úgy vélekedtek, hogy a Magyar Energia Hivatal határozata kulcsfontosságú lehet a Mol és az állam közötti per kimenetelében, melyben az olajtársaság 7,35 milliárd forintot követel az államtól a gázágazat veszteségének kompenzálására.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Energia Hivatal

Gazdasági Minisztérium

Mol

A határozat teljes szövege

Korábban:

November 20-án döntenek a Mol kontra állam perben
2000. november 10.

Nem áll el a pertől a Mol
2000. november 9.