Munkaadók és munkavállalók egyezségére vár a kormány

A munkaadók és a munkavállalók hamarosan ismét tárgyalnak a Munka törvénykönyve módosításáról. Matolcsy György gazdasági miniszter arról tájékoztatta a szociális partnereket, hogy a kormányzat megállapodásuknak megfelelően alakítja a törvénymódosítást, ha az nem mond ellent az uniós jogelveknek.

A Népszava értesülése szerint várhatóan még ezen a héten tárgyalóasztalhoz ülnek a munkaadók és a munkavállalók képviselői, hogy a Munka törvénykönyve (Mt.) dolgában kétoldalú egyezségre jussanak. A Népszava megtudta: Matolcsy György gazdasági miniszter levelet írt a szociális partnereknek, melyben tárgyalásra buzdítja őket (a kormány nem várhat túl sokáig egyezségükre az uniós jogharmonizáció határideje miatt), s a levélben megígéri: megállapodásukat a kormány az Mt. beterjesztésekor figyelembe veszi, ha az nem mond ellent az uniós jogelveknek.

Dávid Ferenc a munkáltatók nevében úgy nyilatkozott a Népszavának: a munkaadók készek a tárgyalásra. Optimista a szakszervezeti oldalon Wittich Tamás, bízik abban, hogy jó pár ügyben megegyezhetnek a munkaadókkal. A munkavállalói oldal egyetlen tárgyalási felvetésétől sem zárkózott el a másik oldal - mondta a Népszavának Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek elnöke, hozzátéve: átfogó megállapodásra nem számít, részletkérdésekben viszont elképzelhető az egyezség.

A munkavállalók rendkívül fontosnak tartják a helyettesítés jogintézményét és az érte járó pótlékot, szerintük nem lehet senkit többletmunkára kötelezni többletjuttatás nélkül.

A szakszervezetek ún. kompenzációs csomagot is összeállítottak. Ebben az eddiginél sokkal rugalmasabb munkaidő-beosztásért cserébe béremelést kérnek, illetve a heti munkaidőt szeretnék fokozatosan (több év alatt) 35 órára csökkenteni. (Ez a tendencia jellemző az uniós országokban.) Azt is javasolják, erősítsék meg a munkaügyi ellenőrzés intézményét, javuljanak a kollektív szerződések megkötésének feltételei. (Azt a tényt, hogy kevés - főleg ágazati szinten - a kollektív szerződés, a brüsszeli országjelentés is megállapítja.)

Török Katalin

(Népszava)