A Mol első fokon pert vesztett a kormány ellen

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság hétfőn első fokon elutasította a Mol Rt.-nek a júliusi gázáremelés mértéke miatt a magyar állam ellen indított keresetét. A bíróság a polgári perben 2 millió 300 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a felperest. Az olajipari cég hétfői közleményében bejelentette, hogy fellebbez az ítélettel szemben.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság ítéletét azzal indokolta, hogy nem polgári jogvita, hanem az Akotmánybírósághoz benyújtott panasz tárgya lehet az a kérdés, hogy a gázár megállapításakor érvényesített állami korlátozás alkotmányos célok érdekében történt-e, illetve hogy meghaladja-e a szükséges mértéket.

A felperes Mol Rt. a júliusi gázár-emelés 12 százalékos - éves szinten 6 százalékos - mértéke miatt nyújtott be keresetet az elsőrendű alperes gazdasági miniszter, a másodrendű alperes Gazdasági Minisztérium és a harmadrendű alperes magyar kormány ellen.

Az első fokú ítélet indoklása szerint kártérítési felelősség az alpereseket csak abban az esetben terhelné, ha döntésük valóban államigazgatási jogkörben okozott volna kárt. Ám a gázár júliusban történt meghatározása nem egyedi döntés során, hanem jogalkotási aktusban, azaz rendeletben történt. A bíróság a Mol Rt. érvelésével ellentétben azt is kiemelte, hogy a júliusi gázárat megállapító rendelet nem csupán az olajtársaságot, de a lakosság széles rétegeit is érinti, és már csak ezért sem tekinthető egyedi államigazgatási aktusnak. Az ítélet indoklása továbbá megjegyzi azt is, hogy az állam az alapvető jogokat - így a tulajdonjogot is - korlátozhatja más jogok, alkotmányos célok védelmében, ha ez más eszközzel nem valósítható meg és a korlátozás nem haladja meg a szükséges mértéket.

A Budapesti Értéktőzsde titkárságának vezetője a Mol részvényeinek tőzsdei kereskedését hétfőn 11 óráig felfüggesztette, mivel a részvény befektetői megítélését és árfolyam alakulását jelentősen befolyásolhatja az ítélet. A felfüggesztést követően, délután 13.00 órakor az olajipari cég részvényei 4415 forintot értek a pénteki, 4590 forintos záróáruk után.

A Fővárosi Bíróság ítéletére reagálva Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára azt mondta, hogy a minisztérium vezetése örül a döntésnek, mert az ezzel ellentétes ítélet jelentős kiadásokkal járt volna. Glattfelder hozzátette, hogy a bírósági döntés alátámasztja a Gazdasági Minisztérium törekvését, amely szerint a gázár megállapításánál több szempontot kell figyelembe venni, köztük az infláció visszaszorítására vonatkozó gazdasági érdekeket is.

Hernádi Zsolt, a Mol Rt. igazgatóságának elnöke a bíróság döntése után elmondta, hogy az elsőfokú ítélet a Mol számára nem kedvező, ugyanakkor annak indoklásában elismerték, hogy a Mol Rt. a július elsejei gázáremelés óta veszteséget szenved el a gázüzletágon. A társaság elnöke azt is pozitívumként említette, hogy a bíróság döntése szerint a gazdasági miniszter, a Gazdasági Minisztérium és a kormány is perelhető.

Az olajipari cég hétfői közleményében bejelentette, hogy fellebbez az ítélettel szemben.

(MTI)