Japán szakértők szerint nem versenyképes a magyar ipar

A versenyképesség hiánya, a mikrovállalkozások nagy száma és az Európai Unió (EU) átlagához képest alacsony termelékenység jellemzi a magyarországi ipar szerkezetét - mondta Inakazu Shozo, a Japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökség (JICA) munkacsoportjának vezetője

A japán szakember hétfőn, a Kis- és középvállalkozás fejlesztési fórumán tartott előadásában kijelentette: a JICA magyarországi tapasztalatai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a kis- és középvállalkozások termelékenységének és versenyképességének javítása terén még sok a tennivaló.

Inakazu Shozo elmondta: a JICA a kis- és középvállalkozások fejlesztésére öt különböző stratégiát dolgozott ki, melyek lényege a középvállalkozásokat és a nagyobb kisvállalkozásokat támogató intézkedések megerősítése, a támogatási politikák és a fejlesztési programok összekapcsolása, terjesztése, a vállalkozások berendezéseinek modernizálása, a beszállítók és az üzleti láncok segítése, valamint a kezdő vállalkozások bátorítása.

A japán szakértők foglalkoztak az internet alapú kereskedelmi partnerközvetítő rendszer hazai lehetőségeivel is, melynek során kiderült, hogy a magyar kis- és középvállalkozások nagy része nem rendelkezik megfelelő infrastruktúrával a tömeggyártáshoz, ezért a közvetítői tevékenység elengedhetetlen.

A Gazdasági Minisztérium felkérésére a JICA tanácsadó csoportja 2000 júniusától végzett kutatást Magyarországon a kis- és középvállalkozások fejlesztésével kapcsolatban. A 15 szakértő által végzett felmérés zárójelentését decemberben adják át a minisztériumnak.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium