Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága szavazással általános vitára alkalmatlannak találta a lakás-takarékpénztári törvény módosításáról szóló kormány-előterjesztést. A kormány az állami támogatás mértékének és maximális összegének felére csökkentését, valamint a megtakarítási idő négyről három évre rögzítését szorgalmazza.
Vágólapra másolva!

A gazdasági bizottságban a fideszes és az MDF-es szavazatok nem voltak elégségesek a lakás-takarékpénztári módosítás támogatásához, az ellenzék elutasítása és a kisgazda-tartózkodás ellenében. A törvényjavaslat leglátványosabb intézkedése, hogy négyről három évre rövidítené le a megtakarítási időt, miközben az állami támogatást 30-ról 15 százalékra, legfeljebb 36 ezerről 18 ezer forintra csökkentené.

A kormány ezt azzal indokolja, hogy jelentősen mérséklődött az infláció a konstrukció 1997. évi bevezetése óta. Ráadásul - tették hozzá - immár nem a lakástakarék, hanem a jelzálog-hitelezés, a kamattámogatás a fő formája az otthonteremtés politikájának.

Zakó László (FKGP), a bizottság alelnöke az otthonteremtés "kisebbfajta Bokros-csomagjának" nevezte a törvényjavaslatot.

Gergely Károly, a négy pénzügyi céget tömörítő Lakás-takarékpénztárak Egyesületének elnöke, egyben a Lakáskassza Rt. vezérigazgatója a piac kiszámíthatóságát féltette, már csak azért is, mert a tervezet hatálybalépésének eleje igen közel esik a december közepén várható elfogadáshoz. Ha az infláció mértékének megfelelően emelték volna az állami támogatást, az évi 57 ezer forintra emelkedett volna, vagyis hárommillió forintnyi megtakarítást (szerződéses összeget) tett volna lehetővé. Az állami támogatás csökkentése évi 850 ezer forintra csökkenti a - ma 1,3 millió forintnyi - szerződéses összeget, azaz az egy lakásnak csak a töredékére elég.

Gergely cáfolta a kormánynak azt az állítását is, hogy a lakástakarék hozama az állami támogatás csökkentésével évi 11,3-ról 9 százalékra csökken. A pénzügyi tárca jelen lévő képviselője is belátta: nem lehet tudni mennyi lesz a hozam, mivel a törvény kivenné a szerződésből az állami támogatásra való hivatkozást, így ennek mértékét akár évente változtatni lehet egy-egy törvénnyel.

Jelenleg több mint 600 ezer darab lakástakarékossági szerződés van érvényben, ez - Gergely becslése szerint - a lakosság 13-14 százalékát érintheti. A szerződéses összeg összértéke 380 milliárd forint, az állami támogatás évi 10 milliárdot tesz ki, a tavaly nyár óta igénybe vehető áthidaló kölcsönt eddig 7 milliárd forint összegben vették fel. A PM-ben évi 800 millió forintra becsülik az állami támogatás csökkentésének köszönhető megtakarítást.

Eörsi János

(Magyar Hírlap)