Az idén kétszeresére nő a bankszektor nyeresége

A bankszektor adózás előtti nyeresége az idén várhatóan mintegy 100 milliárd forintra nő, az első fél évben a kereskedelmi bankok már mintegy 50 milliárd forint nyereséget könyveltek el - mondta Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára. A főtitkár szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy a bankoknál megszűnt számos múltbeli veszteségforrás, miközben a hitelkereslet jelentősen megemelkedett az országban, különösen a lakosság körében.

Nyers Rezső szerint pozitív jelenség az is, hogy szinte minden banknál nagy mértékben nőttek a jutalékokból származó bevételek. Az anyabankoké mellett a bankcsoportok összteljesítménye is javult. A csoportok egy-egy tagjánál szembetűnően megemelkedett a jövedelmezőség. A csoportszintű jövedelem nagyfokú megnövekedésére különösen jó példa az OTP hitelintézeti csoportjának teljesítménye.

A főtitkár azt is közölte, hogy a Magyar Bankszövetség levelet intézett a miniszterelnökhöz, amelyben arra kérte, hogy a kormányzat módosítsa a lakástakarék-pénztárakkal kapcsolatos álláspontját. A parlamenti bizottságoknak benyújtott módosító javaslat szerint ugyanis a kormány a felére kívánja csökkenteni a lakástakarék-pénztárak ügyfeleinek megtakarításához nyújtott állami támogatás jelenlegi 30 százalékos mértékét, illetve 36 ezer forintos éves maximumát.

A bankszövetség szerint ezzel jelentősen romlanának a lakástakarék-pénztárak működési feltételei. - A szövetség azt még el tudná fogadni, ha az ügyfelek megtakarításához adott állami támogatás mértékét 20-25 százalékra, illetve az állami támogatás éves maximuma 24 ezer forintra csökkenne - mondta a főtitkár.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Bankszövetség