A bérköltségek 2-2,5 százalékkal nőnek

Januártól negyvenezer forintra nő a minimálbér, miután Orbán Viktor aláírta az erről szóló rendeletet. A kormányfő bejelentette azt is, hogy Járai Zsigmond pénzügyminisztert jelöli a február végén távozó Surányi György jegybankelnök posztjára.

Jövő évtől a jelenlegi 25 550 forintról bruttó 40 ezer forintra nő a havi legkisebb fizetés mértéke - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombati sajtótájékoztatóján. A kormány eredetileg már kedden döntött a minimálbér emeléséről, ám annak kihirdetésével megvárta, hogy véget érjenek az Országos Munkaügyi Tanácsban (OMT) folyó érdekegyeztetések. Miután az OMT pénteki ülése sem hozott áttörést, másnap a kormányfő aláírta a rendeletet. Mindezt a Munka törvénykönyvének kormánypártok által kezdeményezett módosítása tette lehetővé, amely felhatalmazza a kabinetet arra, hogy november 25-e után kihirdesse a következő évi minimálbért.

A gazdaság kellően erős ahhoz, hogy a mainál magasabb bérek mellett is megőrizze a versenyképességet az európai piacon, így a kormány feltett szándéka, hogy 2002-ban a legkisebb fizetést 50 ezer forintra emeljük - tette hozzá a miniszterelnök.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint a bérköltségek a minimálbér emelésének következtében 2-2,5 százalékkal, mintegy 100-105 milliárd forinttal nőnek a nemzetgazdaság egészében, ebből a versenyszféra 75-79 milliárd forinttal részesedik - mondta Járai Zsigmond. Ezzel szemben a kormány 152 milliárd forintot hagy adókompenzációként a vállalkozásoknál, vagyis nem kell bérinflációra számítani - húzta alá a pénzügyminiszter. A 152 milliárdos kompenzációs csomagból 70 milliárd forintot tesz ki a társadalombiztosítási járulék két százalékpontos mérséklése, 31,4 milliárdot a kis- és mikrovállalkozások 10 millió forintos beruházási adókedvezménye, s további 20 milliárd forintot az üzemanyagok jövedéki adójának elmaradt emelése - sorolta a pénzügyminiszter.

A kormány 9,8 százalékos éves inflációt vár az idei évre, az utolsó két hónapban az árdrágulás üteme 9,6-10 százalék közzé várható - mondta Járai Zsigmond. A jövő évi prognózis változatlanul 5-7 százalékos fogyasztóiár-növekedésre épül úgy, ha az euró erősödésével a forint 5-6 százalékkal felértékelődik, illetve a nyersolaj ára a hordónkénti 25 dollár alá csökken - tette hozzá.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

A Magyar Köztársaság Kormányának honlapja

Korábban:

Nincs egyezség a minimálbérről
(2000. november 24.)