<P>A Wal-Mart is színre lép a fővárosban?</P>

Vágólapra másolva!
Piaci információk szerint a világ legnagyobb hipermarketláncát működtető Wal-Mart Stores Inc. négy-hat, egyenként 60-70 ezer négyzetméteres hipermarketet akar felépíteni Budapesten. Az árai miatt a többi kiskereskedelmi hálózat körében legfélelmetesebb versenytársnak számító amerikai cég magyarországi megjelenése alaposan átrendezheti a hazai kereskedelmi viszonyokat: kis boltok ezrei mehetnek tönkre.
Vágólapra másolva!

Nem kizárt, hogy hamarosan a Westend City Centerhez hasonló méretű hipermarketek sora épül Budapesten a Wal-Mart Stores Inc. jóvoltából. Sajtóértesülések szerint az amerikai cég négy vagy hat, egyenként 60-70 ezer négyzetméteres, óriási áruház építésében gondolkodik. Hivatalosan a hírt még nem erősítették meg, ám a hazai kiskereskedelmi szakma már azt is tudni véli, ha zöldmezős beruházásra nem kapnak engedélyt a főpolgármesteri hivataltól, akkor felvásárolják valamelyik már itt lévő üzletláncot. Hírek szerint a barkácsfelszereléseket árusító OBI, illetve Praktiker áruházláncot szemelték ki maguknak. Egy biztos: ha a Wal-Mart megjelenik Magyarországon, alaposan átrendeződik a hazai kereskedelmi piac. Többen attól tartanak, hogy kis boltok ezrei zárnak majd be, sőt a nagyobb vállalkozások sem érezhetik ezután magukat biztonságban.

A főváros vezetését még nem kereste meg a Wal-Mart esetleges építési szándékával - tájékoztatta lapunkat Tóth Attila, a főpolgármesteri hivatal kereskedelmi ügyosztályvezetője. Elmondta: annak ellenére, hogy a jelenlegi kereskedelmi kapacitások elegendőek Budapesten, nem zárkóznak majd el az amerikai ajánlat mérlegelésétől. Ennek több oka is van, egyrészt mert ezek az óriás létesítmények több tízmillió forintos iparűzési adót fizetnek, s így növelik a főváros vagy az adott kerület bevételeit, ugyanakkor a lakosság igényeit maradéktalanul kielégítik.

Tóth Attila cáfolta azt az információnkat, mely szerint a jelenlegi városépítési szabályozás nem teszi lehetővé 20 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházak építését, ezért a Wal-Mart terve dugába dőlne. Kifejtette: az 1998-ban életbe lépett fővárosi rendelet csak azt mondja ki, hogy 6 ezer négyzetméter felett kereskedelmi, közlekedési, városépítési és környezetvédelmi hatástanulmányokat kell készíteni, s csak ezek ismeretében lehet dönteni a beruházásról.

AQ Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a világszerte négyezer áruházat üzemeltető Wal-Mart eddig nem alapított céget Magyarországon.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára nem lát okot a pesszimizmusra. Mint a Magyar Hírlapnak elmondta: már négy éve, amikor megindult hazánkban a nagy alapterületű üzletek építése, azt jósolták, hogy tömegével mennek majd tönkre a kisvállalkozások. Ezzel szemben még nőtt is a kis boltok száma. Ugyanakkor az elképzelhető, hogy az amerikai cég jelenlétével a kicsik egy része bevonul a vásárlóközpontokba, másik része pedig a főváros forgalmasabb, frekventált helyén nyit majd üzletet. Jelenleg mintegy 30 bevásárlóközpont, illetve hipermarket működik Budapesten és környékén, s jövőre 10-15 felépítését tervezik. A beruházók, úgy tűnik, biztosak abban, hogy a budapestiek vásárlóereje eltartja az újabb hipermarketeket is. Vámos György szerint a hipermarketek alacsony áraik, bő választékuk, sorozatos akcióik és korszerű felszereltségük miatt egyre népszerűbbek a lakosság körében.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)