<P>Lezárult a kukoricavita </P>

Vágólapra másolva!
A keddi megállapodás értelmében az étkezési kukoricára kivetett exporttilalom visszamenőleges hatállyal érvényét veszti, cserébe az EU és Magyarország tárgyalóküldöttsége parafálta a bor- és szeszkereskedelmi megállapodást, így a magyar borok továbbra is kedvezményes vámtételekkel juthatnak be az uniós piacra.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió küldöttsége és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium delegációja kedden hajnalban tisztázta a magyar kukorica-kiviteli tilalom miatt keletkezett – vámháborúval fenyegető - konfliktust az EU és hazánk között - jelentette be Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

A megállapodás értelmében a kiviteli tilalom visszamenőleges hatállyal nem érvényes az étkezési kukoricára, míg a takarmánykukorica esetében az unió nem ragaszkodik a kiviteli korlátozás feloldásához.

A tárgyalásokon parafálták az Európai Unió és Magyarország közötti bor- és szeszkereskedelmi megállapodást, amelynek értelmében Magyarország ebben az évben is kedvezményesen szállíthatja termékeit az unió országaiba. Ez a magyar szakértők szerint mintegy 2 milliárd forintnyi vámtehertől szabadította meg a magyar exportőröket.

Torgyán József megismételte korábbi álláspontját, amely szerint a kukorica-kiviteli tilalmat a rendkívüli időjárás okozta nehézségek miatt volt kénytelen elrendelni az állatállomány takarmányozásának biztosítása érdekében.

(MTI)