Miniszteri tárgyalás a lengyel-magyar olajipari együttműködésről

A Mol és a PKN Orlen, a lengyel nemzeti olajipari társaság együttműködési lehetőségeiről tárgyalt szerdán Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter és Andzrej Chronowski lengyel privatizációs miniszter. Szakértők korábban úgy vélték, hogy a két vég együttműködése lehetőséget nyújthat az osztrák olajtársaság esetleges felvásárlási kísérleteinek kivédésére.

A találkozóról kiadott közlemény szerint a két nemzeti olajtársaság - a PKN Orlen és a Mol - szorosabb együttműködésének az lehet az alapja, hogy a két cég szerkezete és piaci helyzete hasonló.

A lengyel olajtársaság 71,6 százalékban, a Mol pedig 75 százalékban magántulajdonban - belföldi és külföldi intézményi és egyéni befektetők részvényesek birtokában - van. A PKN Orlen részvényeit a varsói és a londoni tőzsdén jegyzik. Mindkét olajtársaság az anyaországban jelentős finomítói kapacitással rendelkezik, és meghatározó szerepet játszik az olajtermékek nagy- és kiskereskedelmi piacán. A PKN Orlennek nagy petrolkémiai kapacitása van, további növekedési lehetőséggel, a Mol pedig 32,9 százalékos részvénytulajdonnal bír a TVK-ban.

A két nemzeti olajtársaság szorosabb együttműködése már korábban is felmerült, mert szakértők véleménye szerint az összefogás hatásos eszköz lehet az osztrák OMV felvásárlási kísérleteinek kivédésére.

A tárgyalások után a lengyel privatizációs miniszter azt mondta, hogy nincs napirenden a lengyel és a magyar nemzeti olajtársaság fúziója.

(MTI)

Ajánlat:

PKN

Mol

Korábban:

Lengyel-magyar olajipari együttműködés az OMV ellen?
(2000. október 24.)