Székesfehérváron nyílik az első diszkont benzinkút

A Magyar Autóklub (MAK) által létrehozandó diszkont benzinkutak közül az elsőt a székesfehérvári Tesco parkolójában nyitják meg december végén, vagy január elején. Az új kúthálózatot a Klubpetrol Kft. üzemelteti, melyben a MAK részesedése 25 százalék plusz 1 szavazat.

Kovács Zoltán, a MAK főtitkára szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Tescóval kötött együttműködési megállapodás alapján a jövő év folyamán a tervek szerint az összes Tescó-áruháznál a piaci árnál literenként 10-15 forinttal olcsóbban lehet majd 95-ös benzinhez és dízel üzemanyaghoz jutni.

A tájékoztatón elhangzott: a MAK nyári felhívása nyomán a pártoló tagdíjak révén az autósok eddig több mint 40 millió forintot fizettek már be az autóklub által üzemelétett töltőállomások létrehozása érdekében.

Kovács Zoltán emlékeztetett, hogy a piaci árnál olcsóbb benzin árusítása azért lehetséges, mert a diszkont benzinkutak a hagyományos töltőállomásoknál lényegesen kisebb beruházással jönnek létre: míg egy átlagos kút létrehozása 150-300 millió forintba kerül, addig az új hálózat kútjai – a töltőberendezések számától függően – 5-25 millió forintba kerülnek.

A diszkont benzinkutakat a 300 millió forintos törzstőkével bejegyzett Klubpetrol Kft. hozza létre és üzemelteti majd. A vállalatban a MAK 25 százalék plusz 1 szavazat tulajdonrésszel bír, a cég másik tulajdonosa a Hungaronafta Kft. A Klubpetrol ügyvezető igazgatóját a MAK adja, ahogyan a három tagú felügyelő bizottság elnökét és egy tagját is. A társasági szerződés értelmében az üzletpolitika meghatározása az autóklub kompetenciájába tartozik, és a cégnek nem kell profitot termelnie.

Arra a kérdésre, hogy honnan tervezik beszerezni az üzemanyagot, a főtitkár azt válaszolta: attól a társaságtól szerzik be az üzemanyagot, amelyik olcsóbban adja.

(MTI)

Ajánlat:

MAK

Korábban:

Mobilkutak épülnek a Tesco parkolóiban?
(2000. november 8.)