Vágólapra másolva!
A Világgazdaság birtokába került kormányrendelet tervezete szerint a biztosítók 2001. január 1-jétől életbiztosítási díjtartalékuk 5 százalékát helyezhetnék ki jelzáloghitelként.
Vágólapra másolva!

Az élettartaléknak az ingatlanokba, ingatlanalapokba történő befektetésekkel számított együttes értéke nem lehetne azonban nagyobb, mint a matematikai tartalék és a biztonsági tőke fedezetét szolgáló befektetések 20 százaléka. A kölcsön az elképzelések szerint rendszeres díjfizetésű életbiztosítási módozatként nyújtható majd. Az egy ügyfélre jutó hitel maximális összege a felajánlott ingatlan hitelfedezeti értékének 60 százaléka. (A hitelfedezeti érték viszont általában a piaci ár 70-80 százaléka.)

A lap biztosítókhoz intézett körkérdéséből kiderül: a legnagyobb életbiztosítók egy része januártól biztosan jelzálog-hitelezésbe kezd, mások - így az AB-Aegon, Generali-Providencia - viszont még nem döntöttek. A kisebb társaságok egy részének helyzetét nehezíti, hogy csekély a kölcsöngyújtásra fordítható életbiztosítási díjhátralék - írja a Világgazdaság.

(MTI)