<P>Fél ponttal csökkent a Beszerzési Menedzser Index</P>

Vágólapra másolva!
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) novemberi értéke 56,3 pont volt, ami 0,5 ponttal kevesebb, mint egy hónappal ezelőtt. A legnagyobb gazdasági növekedésre Észak-Dunántúl számíthat.
Vágólapra másolva!

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) pénteki közleményéből kiderül: a szállítási átfutási idő kivételével az index minden összetevőjénél pozitív a változás, ám a rendelési index, valamint a vásárolt készletek indexe esetében lassul a növekedés üteme.

A termelési részindex értéke novemberben 61,7 volt, ezért a szeptemberben megindult fellendülés a negyedik negyedévben sem hagy alább. A novemberi termelési mennyiség növekedése a beszerzési menedzserek közel fele szerint a megrendelések növekedésének tudható be.

A foglalkoztatási index stagnál, értéke 50,0 volt: a megkérdezettek azonos arányban vélekedtek úgy, hogy bővültek a munkalehetőségek, illetve hogy folyamatos a létszámleépítés.

Az ágazati indexek közül a vegyipar érte el a legmagasabb indexértéket, 63,4 pontot. A beszerzési árak is ebben az ágazatban a legmagasabb, az index értéke 87,5.

A növekedést követően két ágazat képviselői vélekednek úgy, hogy csökkenés ágazatuk teljesítménye: az élelmiszeripar indexe 45,9 pont, a kohászat és fémfeldolgozó iparágé az index 43,2 pont volt. A többi ágazatban a növekedési ütem lassult.

A vizsgált régiók közül Észak-Dunántúlon mérték a legmagasabb, 60,0-as indexértéket. A növekedési ütem a központi régió, valamint Észak-Magyarország kivételével mindenhol csökkent. A legkisebb indexértéket 46,3 ponttal Nyugat-Dunántúlon regisztrálták.

Az MLBKT által mért index az idén januárban volt a legalacsonyabb, ekkor 47,4 ponton állt. Az index februárban emelkedve márciusban érte el eddigi csúcspontját, amikor 61,2 pont volt. A következő hónapban értéke 55,2 pontra csökkent, majd júniusra 59 pontra nőtt. Ezt követően az index két hónapig süllyedt, majd szeptemberben58,5 pontra emelkedett, s októberben 56,8 pontra csökkent.

(MTI)