Hét elemmel bővül a lakásfinanszírozás

Vágólapra másolva!
A lakásfinanszírozás hét új elemmel bővül jövőre - mondta Matolcsy György gazdasági miniszter csütörtökön Budapesten, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által rendezett szakmai konferencián.
Vágólapra másolva!

A panellakások felújítására 3 milliárd forint többlet került a lakásfinanszírozási kiadások közé a héten szavazásra került kétéves költségvetési törvénybe - mondta Sasvári Szilárd, a Fidesz lakáspolitikai stratégiai műhelyének vezetője. Jövőre megmarad a szociálpolitikai támogatás - folytatta, amihez Hegedűs Éva, a Gazdasági Minisztérium főcsoportfőnöke annyit tett hozzá, hogy az összege nem növekszik. Miután a hitelek támogatása ez évtől lényegesen magasabb a korábbihoz képest, így az inflációval csökkentett szociálpolitikai kedvezmény - összeszámítva a hitellel - mégiscsak kedvezőbb a korábbi konstrukcióhoz képest.

Az idén nem fog felépülni a tervezett 25 ezer lakás, annak ellenére, hogy szeptember végéig 30 ezer új építési engedélyt adtak ki a hatóságok - mondta Matolcsy György gazdasági miniszter. Miután az építések átlagos átfutási ideje 22 hónap, így jövőre már jobban mutat ez a statisztika is. Új eleme lesz jövő évtől a lakástámogatásoknak a tömbrehabilitáció, a panellakások energiatakarékos felújítása, a kilakoltatás elleni pénzügyi konstrukció, a diák- bérlakások és a nyugdíjasházak kialakítása, a roma-, valamint a köztisztviselői lakásprogram. A tömbrehabilitáció a fővárosra és néhány nagyobb városra terjed ki, míg a diákbérlakások létrehozása a lepusztult egyetemi kollégiumok átalakítását jelenti. A romalakás-programra néhány százmillió forint jut. A köztisztviselők állami garanciával vehetnek fel jelentős hitelt építésre, illetve vásárlásra. Kérdésünkre a miniszter nem tudott összeget mondani a program minden egyes eleméhez. A már említett 3 milliárd forint az egyetlen többletforrás, a többit átcsoportosítással teremtik elő.

Az önkormányzati bérlakásprogrammal kapcsolatban Hegedűs Éva elmondta, hogy az eddig odaítélt 5,5 milliárd forintból - 3,5 milliárd forint saját erő hozzáadásával - 1546 lakás épül.

Németh Géza

(Magyar Hírlap)